Gevluchte Saoedische Rahaf (18) aangekomen in Canada

VIDEODe 18-jarige vrouw uit Saoedi-Arabië die vluchtte voor haar familie omdat ze te westers zou zijn, is aangekomen in Canada, dat haar deze week asiel verleende. Minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland ving Rahaf Mohammed al-Qunun op op het vliegveld van Toronto.

,,Dit is een dappere nieuwe Canadees", zei Freeland, met de Saoedische tiener naast zich. Die was vanuit Thailand via Zuid-Korea naar Canada gevlogen. 

Rahaf verbleef in Thailand nadat ze in Koeweit op een vliegtuig richting Australië gestapt, met tussenstop in Thailand. Ze zei dat ze de islam had afgezworen, waar in Saoedi-Arabië de doodstraf op staat, en dat ze werd mishandeld door haar familie. Bij een overstap in Thailand werd ze tegengehouden. De autoriteiten wilden haar terugsturen, maar ze barricadeerde zichzelf in een hotelkamer en sloeg alarm via Twitter. Ze vroeg onder meer Canada en Australië om haar te helpen en asiel te bieden.

De twitterstorm werkte. Ze kreeg wereldwijd aandacht en voorkwam daarmee dat ze zou worden teruggestuurd. Uiteindelijk verleende de Canadese premier Justin Trudeau haar asiel. ,,Wij zullen altijd opstaan voor mensenrechten en vrouwenrechten wereldwijd", zei Trudeau eerder deze week.

Volledig scherm
Rahaf Mohammed al-Qunun (rechts) arriveert op het vliegveld van Toronto. © AFP
Volledig scherm
Rahaf Mohammed al-Qunun (midden) met de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland. © AFP