Gevluchte Saoedische vrouw wist Twitteraccount: ‘Ik krijg asiel in Australië’

videoDe 18-jarige vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun uit Saoedi-Arabië heeft asiel gekregen in Australië. Dat heeft ze vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok bevestigd tegen de Australische editie van de krant Daily Mail.

Volledig scherm
Rahaf Mohammed al-Qunun. © REUTERS

,,Ze hebben me geaccepteerd, ik ben zo gelukkig, nu kan ik een nieuw bestaan opbouwen”, zei Rahaf. Ze was haar land ontvlucht omdat haar familie, haar ,,fysiek, psychisch en verbaal’' zou mishandelen. Ze vreesde voor haar leven als ze terug naar huis zou worden gestuurd, omdat ze de islam heeft afgezworen.

De vluchtelingenorganisatie van de VN had Australië woensdag al gevraagd asiel te verlenen de vrouw. Haar zaak kreeg internationaal veel aandacht. Ze strandde afgelopen weekend in Bangkok. De Thaise autoriteiten wilden haar terugsturen, waarop ze zich opsloot op haar hotelkamer en een noodkreet verstuurde via sociale media. Haar vader en broer zijn naar Thailand afgereisd om haar terug te halen.

Afvalligheid van de islam is in Saoedi-Arabië strafbaar. Wie ervoor wordt vervolgd, kan zelfs de doodstraf krijgen.

Twitter-account

De tiener heeft haar Twitter-account @rahaf84427714, dat ze gebruikte om alarm te slaan, verwijderd. Volgens een vriend is ze met de dood bedreigd. Dat wordt bevestigd door een Australische journalist die contact met de Saudische heeft gehad.

Gisteren hielden vrouwen in Sydney een topless protest voor de toelating van Rahaf in Australië: