Volledig scherm
Can Dündar in Berlijn, januari 2017. © anp

Gevluchte Turkse journalist naar Tweede Kamer

De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar komt donderdag naar de Tweede Kamer om te praten over zijn recente ervaringen in zijn thuisland. Dündar is uitgenodigd op initiatief van SP-Kamerlid Sadet Karabulut (SP).

Dündar houdt een dag eerder de Vrijheidslezing in De Balie. ,,Hij zal de ruimte krijgen om te vertellen over zijn ervaringen. Ik ben vooral erg benieuwd hoe hij aankijkt tegen de laatste ontwikkelingen in Turkije'', zegt Karabulut. ,,We moeten deze man beschermen, omdat deze man enorm belangrijk is.''

Dündar was de hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, maar is zijn thuisland ontvlucht. Aanleiding was de publicatie van een video waarop te zien is hoe Turkse militairen Syrische rebellen van wapens voorzien. Dündar werd vervolgd wegens het onthullen van staatsgeheimen en veroordeeld tot ruim vijf jaar cel.

Het was eerder nog onduidelijk of Dündar, die ondergedoken zit in Duitsland, wel naar De Balie kon komen. Turkije had bij de internationale politieorganisatie Interpol een verzoek ingediend voor een arrestatiebevel. Dündar besloot uiteindelijk zich niet te laten weerhouden door het Turkse verzoek en hij komt vooralsnog niet voor op de lijsten van Interpol van gezochte personen.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op hun eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.