Volledig scherm
© AP

Geweld en gewonden bij protesten gele hesjes Parijs: hand van betoger afgerukt

Voor het dertiende weekend op rij zijn in diverse Franse steden protestgangers van de ‘gele hesjes’ op straat om te protesteren tegen het sociaal beleid van de regering. In Parijs verliep de manifestatie rumoerig en raakte een betoger gewond. Zijn hand werd afgerukt, vermoedelijk nadat hij geraakt werd door een flitsgranaat van de politie.

Vorig weekend gingen er volgens de Franse politie zo'n 58.000 gele hesjes de straat op in Frankrijk. De organisatoren telden zelf 116.000 manifestanten. Ook dit weekend zijn er weer duizenden demonstranten in een aantal Franse steden te vinden. In de hoofdstad Parijs waren er volgens een verslaggever van AFP zaterdagmiddag honderden betogers samengekomen aan de Champs-Elysées.

Het protest verliep er niet zonder incidenten. De politie moest tussenbeide komen en daarbij werd de hand van een demonstrant afgerukt. Een Franse tv-zender toonde beelden van de gewonde man, die afgevoerd werd door de brandweer. Er is nog geen officiële oorzaak van het incident, maar volgens een getuige zou het slachtoffer geraakt zijn door een flitsgranaat, afgevuurd door de politie.

Naast Parijs waren er manifestaties in onder meer Bordeaux en Toulouse. Dit weekend gaan er naar verluidt nog betogers de straat op in onder meer Rijsel, Nantes, Rennes en Brest.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd brand gesticht in het huis van parlementsvoorzitter Richard Ferrand. Hij is een vertrouweling van president Macron, maar een direct verband tussen de brandstichting en de protesten van de gele hesjes werd niet gelegd. Ferrand zei zelf dat de brandstichting waarschijnlijk het werk was van criminelen.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
De politie zette ook opnieuw traangas in tegen de betogers. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP

De Gele Hesjes protesteren al sinds 17 november ieder weekend