Volledig scherm
Veiligheidstroepen in actie na de aanslag op een politieschool in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. © AFP

Geweld laait op in Colombia, regering: guerrillastrijders verantwoordelijk voor aanslag

De Colombiaanse regering van president Iván Duque wil op geen enkele manier meer contact hebben met de linkse guerrillabeweging ELN. Een woordvoerder van de regering zei dat vrijdag in reactie op de bomaanslag donderdag op een politieacademie in de hoofdstad Bogotá, meldde de radiozender Caracol. Volgens de autoriteiten zat het ELN achter de terreuractie.

De aanslag eiste 21 levens. Ook vielen er 68 gewonden. Minister van Defensie Guillermo Botero zei dat de regering ‘sluitend bewijs’ heeft dat de dader van de aanslag, de 56-jarige José Aldemar Rojas Rodriguez, lid was van het ELN. Volgens de autoriteiten pleegde Rojas de aanslag met een terreinwagen vol explosieven. Hij gaf bij de hoofdingang van de politieacademie vol gas, nadat een speurhond was aangeslagen, en blies zijn zware terreinwagen op het complex op.

Rojas kwam door de aanslag om het leven. Een ander ELN-lid, de 39-jarige Ricardo Andrés Carvajal, is opgepakt. Hij zou een van de voorbereiders van de terreuractie zijn. De regering heeft opdracht gegeven ook leiders van de guerrillabeweging op te pakken.

FARC

Het ELN is midden jaren zestig opgericht en zou ongeveer 2000 strijders hebben. In 2016 sloot de toenmalige regering vrede met de grotere guerrillabeweging FARC. De regering begon ook vredesgesprekken met ELN, maar die onderhandelingen hebben tot nu toe niks opgeleverd. De huidige president Duque praatte al langer niet meer met de rebellen en na de aanslag van gisteren zitten nieuwe gesprekken er voorlopig helemaal niet meer in. ELN kreeg in ons land veel bekendheid door de ontvoering van Derk Bolt en zijn cameraman. 

Activisten

Na een periode van relatieve rust, laait het geweld weer op in delen van het Zuid-Amerikaanse land. Een deel van voormalige FARC-leden zou zelfs de wapens weer hebben opgepakt. Het geweld is niet alleen gericht op doelen van de overheid, ook mensenrechtenactivisten zijn hun leven in Colombia niet zeker. In 2018 werden 172 activisten vermoord. 

Volledig scherm
De politieschool wordt extra beveiligd na de aanslag. © AFP
  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.