Volledig scherm
Beschadigde huizen in Cizre. © getty

Gewonde Koerden vast in kelder in Turkse stad Cizre

De Turkse stad Cizre is al acht dagen een hel voor 28 Koerden die opgesloten zitten in een kelder. Het zwaar gehavende pand waar zij zich in bevinden, ligt in de vuurlinie van gevechten tussen PKK-jongeren en anti-terrorismetroepen.

Quote

We doen alles wat mogelijk is om gewonden naar ziekenhui­zen te vervoeren, ongeacht of het om terroris­ten gaat. Maar ambulances kunnen daar alleen komen als de terroris­ten weggaan en zich overgeven

Premier Davutoglu

Van de 22 gewonden zijn er zeven aan hun verwondingen bezweken. Hun stoffelijke resten liggen ook in de kelder. Onder de gewonden zijn een jongen van 13 en een meisje van 16. Zij proberen hun wonden met papieren zakdoekjes te verzorgen en zijn gedwongen te slapen naast de stinkende lijken.

Ambulances kunnen de doden en gewonden niet ophalen en vervoeren, doordat ze steeds onder vuur worden genomen in de wijk, waar een felle strijd woedt tussen Turkse troepen en bewapende Koerden van de PKK, die daar een stadsguerrilla zijn begonnen en zelfbestuur hebben uitgeroepen.

Granaten
De oorlogstaferelen die de stad aan de rivier de Tigris en de Syrische grens al sinds augustus teisteren, beginnen steeds meer op de Syrische burgeroorlog te lijken. Zeker 100.000 van de 110.000 inwoners van Cizre zijn gevlucht voor het geweld. Het gebouw waar de Koerden schuilen, werd zondag weer getroffen door granaten. De afgelopen 24 uur is er niets meer van de mensen in de kelder vernomen.

De gouverneur van de provicie maakte bekend dat er vijf militairen en politietroepen verwondingen opliepen toen ze bij een poging de mensen in de kelder te evacueren werden beschoten door PKK-jongeren met raketwerpers.

Een groep vrouwen, onder wie moeders van sommigen in de schuilkelder, maakte zich zondagmiddag op om met witte vlaggen in de richting te lopen van het belegerde huis. Nog buiten de wijk waar het menselijke drama zich afspeelt, werden ze door de politie gearresteerd.

Hongerstaking
Parlementsleden van de Koerdische partij HDP zijn uit protest een hongerstaking begonnen in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij beschuldigen de AKP-regering en de militairen ervan de ambulances, die op 600 meter van de schuilkelder staan, bewust tegen te houden.
Premier Davutoglu reageerde woedend op de kritiek. ,,We doen alles wat mogelijk is om gewonden naar ziekenhuizen te vervoeren, ongeacht of het om terroristen gaat. Maar ambulances kunnen daar alleen komen als de terroristen weggaan en zich overgeven".

Europarlementariër (PvdA) en Turkije-rapporteur Kati Piri heeft een dringend beroep gedaan op de autoriteiten om artsen en verplegers onmiddellijk toegang te verschaffen tot gewonden in steden als Cizre.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement