Een meisje ligt met een beschermend brilletje onder een zonnebank.
Volledig scherm
Een meisje ligt met een beschermend brilletje onder een zonnebank. © Frank van Beek

Gezondheidsraad: veilige zonnebank bestaat niet

De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) gaat de overheid vragen om zonnebanken te verbieden. ,,Ze leveren de maatschappij geen enkel voordeel op, er zijn enkel kosten", aldus de Belgen.

Volgens Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker bestaat er geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank. ,,Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar."

In Brazilië en Australië is er al een verbod op commerciële zonnebankstudio’s. De Nederlandse beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) pleit al tijden voor een verbod op de verkoop van zonnebanken aan particulieren in ons land.

Een keer per maand

De zonnebank wordt in vergelijking met andere Europese landen erg veel gebruikt in België. In 2015 gebruikte 14 procent van de Belgische bevolking een zonnebank. 62 procent van de gebruikers hebben minstens 10 sessies per jaar, en 23 procent meer dan 20 sessies per jaar. 

In Nederland gaan zonnebankgebruikers gemiddeld één keer per maand naar een zonnecentrum. Naar schatting zijn er 2.950 zonnepunten in Nederland, waarvan 450 professionele zonnestudio’s en 2.500 zonnepunten bij ondernemers die het zonnen niet als kernactiviteit hebben, bijvoorbeeld fitnesscentra en zwembaden. Het aantal zonnebanken in particulier bezit is volledig onbekend, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. 

Het gebruik van zonnebanken is voor mensen jonger dan 18 jaar verboden in Nederland. Tot 2012 bestond actief toezicht hierop, met een naleving van 85 procent als resultaat. Maar in 2013 werd dit vervangen door reactief toezicht: het aantal jongeren dat geweigerd werd, daalde daarmee naar 24 procent. 

Uit Europees onderzoek blijkt dat in Nederland 40 procent van de zonnestudio’s geen of onvoldoende advies geeft en de klant niet voldoende informeert over de risico’s, aldus de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. 

Quote

In landen waar zonneban­ken al verboden zijn, zoals Brazilië en Australië, is het gebruik intussen verwaar­loos­baar.

Belgische Gezondheidsraad

Overtredingen

In april bleek dat Belgische zonnecentra de geldende regels ook massaal overtreden. Van de 199 gecontroleerde centra bleken er slechts 12 volledig in orde. 

De Belgische minister van Consumentenzaken Kris Peeters is geen voorstander van een verbod, uit vrees voor meer thuisgebruik. Daar is immers helemaal geen controle op de intensiteit van de straling. De Gezondheidsraad volgt die redenering niet. ,,In landen waar zonnebanken al verboden zijn, zoals Brazilië en Australië, is het gebruik intussen verwaarloosbaar".

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.