Gezonken Amerikaans vliegdekschip uit WOII gevonden

VIDEOTijdens een expeditie die geleid werd door Microsoft-oprichter Paul Allen is een Amerikaans vliegdekschip uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het wrak lag op drie kilometer diepte in de Koraalzee. Vandaag zijn de indrukwekkende beelden van de vondst openbaar gemaakt.

Het gaat om het Amerikaanse vliegdekschip USS Lexington. De Lexington verging op 8 mei 1942 tijdens de Slag in de Koraalzee, nadat het door meerdere Japanse torpedo's en vliegtuigbommen was getroffen. Het wrak ligt zo'n 800 kilometer uit de Australische oostkust, op een diepte van 3 kilometer.

Volledig scherm
Het vliegdekschip op de bodem van de oceaan. © Paul Allen

De expeditie heeft foto's en videobeelden van de Lexington vrijgegeven, waarop de naam van het schip te zien is en een aantal van de 35 vliegtuigen die aan boord waren toen het schip zonk. ,,We hebben inmiddels 11 van de 35 vliegtuigen gevonden'', laat Allen op Twitter weten. De Lexington, bijgenaamd 'Lady Lex', had meer dan tweeduizend opvarenden, van wie er 216 omkwamen. Het wrak geldt als een oorlogsgraf en zal niet worden geborgen.

Vorig jaar vond een andere expeditie van Allen al het wrak van de kruiser USS Indianapolis, die in juli 1945 verging en onderdelen vervoerde voor de atoombom. 

De Slag in de Koraalzee duurde van 4 tot 8 mei en wordt gezien als een keerpunt in de Japanse opmars in de Stille Oceaan. Het was de eerste zeeslag in de geschiedenis die uitsluitend door vliegdekschepen werd gevoerd. Aan de slag namen drie Japanse en twee Amerikaanse schepen deel.

Volledig scherm
Een screenshot van de beelden van het wrak in de Koraalzee. © Paul Allen