Volledig scherm
De Iraanse tanker Adrian Darya 1, voorheen Grace 1 geheten, in Gibraltar. © REUTERS

Gibraltar verwerpt verzoek VS en laat Iraanse olietanker Grace 1 gaan

Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 definitief vertrekken. Het Britse overzeese gebiedsdeel zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen, omdat Amerikaanse sancties tegen Iran in de Europese Unie niet van toepassing zijn.

Gibraltar legde de Iraanse tanker begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en nam later de Britse tanker Stena Impero in beslag. Dat schip ligt nog steeds in een Iraanse haven. Afgelopen donderdag gaf Gibraltar de Grace 1 weer vrij, nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan.

Een Iraanse marinecommandant zegt er klaar voor te zijn de ‘tanker Adrian’ te escorteren uit Gibraltar, zodra de autoriteiten daarom vragen. Hij verwijst naar de nieuwe naam Adrian Darya-1, die de bemanning het schip heeft gegeven. Op foto's is te zien hoe de oude naam van het schip is overgeschilderd. Ook is er een Iraanse vlag gehesen. Voorheen voer de olietanker onder een Panamese vlag, maar toen bekend werd dat de Grace 1 olie vervoerde naar Syrië verbood Panama het schip om nog langer onder haar vlag te varen.

Afgelopen donderdag werd de Grace 1 vrijgelaten door Gibraltar. Bekijk hier de beelden:

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AP
  1. Overwinning voor ouders doodgereden tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Overwin­ning voor ouders doodgere­den tiener: Britse agenten verhoren vrouw van diplomaat

    Britse agenten gaan in de Verenigde Staten de vrouw van een Amerikaanse diplomaat verhoren die in het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een dodelijk ongeluk. Dat meldt Sky News op basis van een ingewijde. De vrouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en verliet na het ongeluk Groot-Brittannië. ,,We rusten niet voordat we gerechtigheid voor Harry hebben”, laat een woordvoerder van de familie vandaag weten.