Gigantisch grottenstelsel ontdekt in België

VideoSpeleologen in België hebben 1,5 jaar geleden een enorm grottenstelsel ontdekt met prachtige en grote zalen, waar een rivier doorloopt. De grotten in Sprimont, die liggen onder privégebieden, moeten uitgroeien tot toeristische trekpleister.

Tot nu toe is er al meer dan 3.000 meter aan galerijen blootgelegd in  Sprimont, in de Belgische provincie Luik. De ontdekkingstocht in het gigantische grottenstelsel genaamd Noû Bleû gaat nog verder.

'De zalen en gallerijen bevatten veel en waardevolle geologische en sedimentologische informatie', aldus de speleologen en onderzoekers van de Universiteit van Luik. 'Ze bevatten zeldzame en erg preciese informatie, uniek voor deze streek. En de geologische gegevens zijn ook goed bewaard gebleven door de tijd heen'.

De daadwerkelijke ontdekking vond al 1,5 jaar geleden plaats in een steengroeve. Het nieuws komt nu pas naar buiten wegens onderhandelingen die de ontdekkers moesten doen met uitbaters van de steengroeve.

De burgemeester van Sprimont droomt van een toeristische attractie zoals de Waalse grotten van Han. Hij zegt dat het 'mogelijk, maar niet gemakkelijk' zal zijn. Er zullen veel onderhandelingen gevoerd moeten worden, de grot ligt namelijk onder privéterrein. Sprimont ligt zo'n 60 kilometer onder Maastricht.