Volledig scherm
Man Haron Monis. © EPA

Gijzelnemer Sydney is vluchteling met crimineel verleden

De gewapende man die in café Lindt in Sydney al urenlang mensen gegijzeld houdt, zou een Iraanse vluchteling zijn die begin dit jaar voor de rechter moest verschijnen op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Het zou gaan om Man Haron Monis, die in het verleden ook haatbrieven stuurde aan de familie van Australische soldaten.

Volledig scherm
Politie bij het café waar de lichten inmiddels uit zijn. © getty

Dat meldt een bron van de politie. Monis vluchtte in 1996 van Iran naar Australië, waar hij asiel kreeg. De man zou zichzelf tot sjeik hebben benoemd.

Begin dit jaar moest Monis voor de rechter verschijnen op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op zijn ex-vrouw. Die werd neergestoken en in brand gestoken in een trappenhuis in Werrington. In die zaak verdedigde hij zichzelf. Hij beweerde dat de Australische AIVD, de ASIO, hem middels een complot in de gevangenis wil krijgen.

Haatbrieven
Haron Monis zou eerder zijn veroordeeld voor het sturen van haatbrieven aan nabestaanden van Australische militairen die bij internationale operaties zijn gesneuveld. In oktober werd een zaak tegen hem begonnen, omdat hij ruim tien jaar terug tientallen vrouwen zou hebben aangerand tijdens zijn werk als alternatief genezer die zwarte magie beoefende. De man zou zichzelf inmiddels tot sjeik Haron hebben benoemd.

Afgelopen vrijdag zou de zelfbenoemde sjeik nog een laatste, wanhopige poging hebben gedaan bij het hooggerechtshof om de aanklachten tegen hem te laten vervallen. Hij is vrij op borgtocht, totdat de aanrandingszaak en de moordzaak verder gaan.

,,We hebben geen reden om de naam van de gijzelnemer nog langer geheim te houden", aldus de bron tegen persbureau Reuters.

De politie in Sydney bereidt zich ondertussen voor op een lange nacht. De omgeving rond het café is afgezet en ook ambulances en brandweer zijn inmiddels ter plekke. De lichten in het café zijn al enige tijd uit.

Lees alles over de gijzeling in Sydney in ons dossier.