Volledig scherm
Sergey Brin (links) en De Larry Page richtten in 1998 Google op. © AP

Google-oprichters Brin en Page doen stap terug bij moederbedrijf Alphabet

Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van Google, doen een stap terug bij moederbedrijf Alphabet. Ze blijven wel aan als grootaandeelhouder en bestuurdslid. Sundar Pichai, de directeur van Google, wordt ook directeur bij Alphabet. Dat melden Page en Brin in een gezamenlijke verklaring. 

,,Wij vinden het niet nodig dat er nog twee verschillende directeurs zijn voor Google en Alphabet", schrijven ze. ,,We hebben alle vertrouwen in Sundar. We zijn van plan regelmatig met hem te blijven praten.” 

Het tweetal richtte Google in 1998 op toen ze nog studeerden aan Stanford University en geven sindsdien leiding aan het bedrijf. Pichai is sinds 2015 de directeur van Google. Het bedrijf is met een omzet van 110 miljard dollar één van de grootste bedrijven ter wereld. Er werken momenteel 114.000 mensen. Alphabet werd vier jaar geleden opgericht als moederbedrijf, waarvan Google het belangrijkste onderdeel is.

Het bedrijf kreeg de afgelopen jaren miljarden euro's aan boetes, onder meer voor machtsmisbruik op de online advertentiemarkt. Europese Commissie maakte deze week bekend een onderzoek te starten naar hoe Google en Facebook omspringen met persoonsgegevens.

Volledig scherm
Sundar Pichai. © AP