Volledig scherm
De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov tijdens de premiere van de film Meeting Gorbachev, donderdag in Moskou. © REUTERS

Gorbatsjov: pas op voor nieuwe Koude Oorlog

De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft donderdag opnieuw gewaarschuwd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten en niet terug te keren naar de dagen van de Koude Oorlog.

,,We moeten oorlog eens en voor altijd uitbannen. Het allerbelangrijkste is om af te komen van kernwapens’’, aldus de 87-jarige Gorbatsjov in een bioscoop in Moskou, waar hij de première van de film Meeting Gorbachev had bijgewoond.

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het INF-ontwapeningsverdrag. Gorbatsjov heeft dat verdrag in 1987 ondertekend.
,,Het gevaarlijkste zou zijn om terug te keren naar confrontatie, het begin van een nieuwe wapenwedloop. Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets dat volkomen acceptabel is. Hij wordt voorbereid, scenario's worden besproken’’, aldus de oud-wereldleider.

Gorbatsjov, die kampt met gezondheidsproblemen, voerde niet zelf het woord, maar liet een assistent zijn speech voorlezen.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.