Volledig scherm
Voormalig Sovjeleider Mikhail Gorbatsjov en de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan tijdens een bijeenkomst in IJsland in 1986. © AFP

Gorbatsjov: Trump begaat fout met terugtrekken uit kernwapenverdrag

Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov reageert vol onbegrip op het voornemen van de Amerikaanse president Donald Trump om zich uit het historische kernwapenverdrag te trekken. Gorbatsjov zette in 1987 zijn handtekening onder dit verdrag. ,,Uit het INF stappen is een vergissing.’’ 

,,Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen... Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?'', reageerde de 87-jarige Gorbatsjov tegenover het persbureau Interfax.

,,Alle overeenkomsten gericht op nucleaire ontwapening en beperking van nucleaire wapens moeten worden bewaard om het leven op aarde te redden", voegde hij eraan toe.

Samen met de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan zette Gorbatsjov in 1987 zijn handtekening onder het historische Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, beter bekend als het INF-verdrag. Dat verdrag verbiedt de Verenigde Staten en Rusland om kernraketten voor de korte- en middellange afstand met een bereik van 500 tot 5500 kilometer te bezitten, produceren of testen.

Menselijk leven

Bij de ondertekening in 1987 sprak Gorbatsjov de hoop uit dat het INF-verdrag een eerste stap zou zijn op weg naar verdere ontwapeningsakkoorden. „We kunnen trots zijn op het planten van dit jonge boompje, dat op een dag misschien zal uitgroeien tot een machtige boom van vrede... maar het is waarschijnlijk nog te vroeg om elkaar nu al een lauwerkrans om de nek te hangen", zei hij in een toespraak. 

En vervolgde: ,,Laten we hopen dat de 8ste december 1987 zal worden opgetekend in de geschiedenisboeken, een datum die een breuk zal betekenen tussen het tijdperk van toenemend gevaar voor een nucleaire oorlog en het tijdperk van de demilitarisatie van het menselijk leven.”

Trump zei gisteren dat de Verenigde Staten van plan is om het oude INF los te laten. Hij beschuldigt Moskou ervan het verdrag ‘al vele jaren’ te schenden. 

Dreigende taal 

Veel leiders hebben afkeurend gereageerd op de dreigende woorden van Trump. Zo noemde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas het voornemen ‘betreurenswaardig'. Al dertig jaar lang is het INF-verdrag ‘een belangrijke pijler van onze Europese veiligheidsarchitectuur’, zei Maas.

De Russische president Vladimir Poetin wil een verklaring van Washington waarom het zich nu wil terugtrekken uit het ontwapeningsverdrag. Komende week heeft hij in Moskou een ontmoeting met de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Dan staat dit onderwerp hoog op de agenda, liet zijn woordvoerder weten. 

Volledig scherm
Michael Gorbatsjov maakte twintig jaar geleden een einde aan de Koude Oorlog. © gpd