Volledig scherm
Kathmandu is een puinhoop na de aardbeving. Inzetje: Josien Los © AFP, AD

Gouwenaars ongedeerd bij aardbeving Nepal

De Gouwenaars Ad en Josien Los zijn ongedeerd gebleven bij de aardbeving van zaterdag in Nepal. Hun huis in Kathmandu staat nog overeind. Zij blijven in Nepal om te helpen.

Quote

We denken nog niet verder dan veilig blijven, tot er 72 uur na de eerste schok voorbij zijn

Josien Los

Angst voor naschokken is er bij de twee Gouwenaars nog wel. Ze slapen buiten in een slaapzak, onder een trampoline. ,,We denken nog niet verder dan veilig blijven, tot er 72 uur na de eerste schok voorbij zijn,'' zegt Josien Los vanuit Kathmandu. ,,Morgen gaan we verder denken over wat er daarna moet gebeuren, voor onze thuissituatie, maar ook voor het bedrijf waar we werken.''

'Zendende kerk'
De hervormde Gouwenaars zijn naar Nepal uitgezonden via de christelijke organisatie Interserve, met de Oostpoort in Goverwelle als de 'zendende kerk'. Ze werken in Kathmandu voor het Early Childhood Education Centre (ECEC) dat zich inzet voor verbetering van het kleuteronderwijs in Nepal.

Het is hun tweede langdurige verblijf in Nepal. Het huis van Ad en Josien staat nog overeind, mede dankzij de zeer strenge bouwvoorschriften in hun stadsdeel Patan. De twee Gouwenaars zijn wel verstoken van water en elektriciteit. Contact met Gouda via de smartphone is opvallend genoeg wél mogelijk, omdat die kan worden opgeladen via de zonnepanelen die Ad een tijd terug heeft geplaatst.

Blijven
De beving is geen reden terug te keren naar Nederland. ,,Mijn ouders kennende,'' zegt dochter Christa in Gouda, ,,komen ze nu niet terug naar Nederland. Ze blijven daar om te helpen waar het nodig is.'' Die hulp bood Ad Los zondag al aan. Hij toog naar het ziekenhuis om bloed te geven. ,,Maar halverwege moest de naald eruit, omdat er weer een naschok kwam.''

Het echtpaar was onlangs op verlof in Gouda. Afgelopen Pasen nam Josien in de Oostpoort vlak voor vertrek naar Nepal twee paaskaarsen in ontvangst voor haar kerk in Kathmandu.

Ad en Josien Los zijn niet de enige inwoners van het Groene Hart die zich inzetten voor Nepal. De Alphense architect Martijn Schildkamp is een inzameling begonnen om in het getroffen land aardbevingsbestendige huizen te kunnen bouwen."