Greenpeace promoot Maya De Bij-sigaretten, Studio 100: 'totaal niet in proportie'

Greenpeace valt in een video Studio 100 aan, de licentiehouder van Maya De Bij. Het bedrijf zou ongezonde producten verkopen, waarop populaire kinderhelden te zien zijn. Zo heeft Maya De Bij heeft haar eigen worst, die ook te koop is in Nederland.

,,Studio 100 gebruikt haar populaire figuren zoals Maya, Plop, K3 en Samson en Gert om ongezonde producten bij kinderen te promoten. De sigaretten uit de video zijn namaak, maar de vleeswaren van Studio 100 zijn wel degelijk echt. En helaas bijzonder schadelijk voor de gezondheid van onze kinderen'', zegt Sébastien Snoeck, de verantwoordelijk voor de campagne Meat & Dairy bij Greenpeace.

'Alle producten voldoen aan de regels'

Studio 100 CEO Hans Bourlon reageert: ,,Alle producten voldoen aan de regels." Hij merkt ook op dat kinderen die niet kunnen lezen alleen de rokende Maya uit het filmpje zullen onthouden. ,,Wij krijgen nu al reacties van mensen die het niet goed begrepen hebben, en het een schande vinden dat wij Studio 100-filmpjes uitbrengen met Maya die rookt.”

Het is niet voor het eerst dat de organisatie de vleesproducten van Maya De Bij aanklaagt. Eerder deze maand deden ze dit al, zonder video: ,,Vleeswaren die door kinderidolen worden aangeprezen, blijken even ongezond als andere vleeswaren in de supermarkt.

Kankerverwekkend

Met de parodie van Maya De Bij verwijt Greenpeace dat Studio 100 ongezonde producten bij kinderen blijft promoten. ,,De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelt bewerkte vleesproducten als kankerverwekkend. Uit een recent onderzoek door gezondheidsspecialisten blijkt bovendien dat de vleeswaren van Studio 100 te veel zout, nitrieten en ongezonde vetten bevat'', aldus de milieuorganisatie. ,,Diëtisten raden de consumptie ervan dan ook zoveel mogelijk af, zeker voor kinderen.''

Bourlon betreurt de vergelijking tussen roken en de worst. ,,We weten allemaal dat roken verslavend is, en daarnaast ook schadelijk en kankerverwekkend. Dat is objectief vastgesteld. Ik zet een groot vraagteken bij de vergelijking die nu wordt gemaakt bij vlees. Is dat ook objectief kankerverwekkend? Is dat ook verslavend? Ik moet de eerste persoon nog vinden die verslaafd is aan Plopworst."

Quote

Ik moet de eerste persoon nog vinden die verslaafd is aan Plopworst

Hans Bourlon, Studio 100

Gezonde alternatieven

,,Studio 100 kan de verantwoordelijkheid niet enkel afschuiven op de ouders. Om haar eigen waarden te respecteren, moet Studio 100 meteen stoppen met het promoten van deze producten en ze vervangen door gezonde alternatieven. Dat kunnen plantaardige alternatieven zijn of vleeswaren die afkomstig zijn uit lokale en ecologische veeteelt'', verduidelijkt Sébastien Snoeck.

Of Studio 100 juridische stappen onderneemt weet Bourlon nog niet. ,,We hebben het er intern nog niet over gehad. We gaan er nog naar kijken." Bourlon merkt nog wel op dat filmpjes zoals deze niet goedkoop zijn. ,,Ik weet wat zo'n filmpje kost: wij maken ze zelf en we hebben studio's. Er gaan honderdduizenden euro's naar een reclamebureau voor het maken van zo'n filmpje. Men moet zich ervan bewust zijn dat Greenpeace dit ook doet, en dat het niet enkel gaat om de bescherming van de arme walvissen."

Volledig scherm
In het filmpje prijst Maya De Bij sigaretten aan 'in handige kleine doosjes, voor de kleine kinderhandjes.' © Greenpeace/Studio 100
 1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

  Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

  Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.
 2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek
  Update

  Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

  Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.