Geen taart op Greta's zeventiende verjaardag, maar buiten in de kou protesteren.
Volledig scherm
Geen taart op Greta's zeventiende verjaardag, maar buiten in de kou protesteren. © EPA

Greta staakt ook op haar verjaardag: geen taart, wel klimaatprotest

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg vierde haar zeventiende verjaardag vandaag niet met taart, maar met een urenlange protestactie bij het parlement in Stockholm. ,,Ik ben niet het soort persoon dat verjaardagen viert”, vertelde de tiener. ,,Ik sta hier zoals gebruikelijk te staken van 8 uur tot 15 uur. Dan ga ik naar huis.”

‘Het was een vreemd en druk jaar’ voor Greta.
Volledig scherm
‘Het was een vreemd en druk jaar’ voor Greta. © EPA

Thunberg heeft een druk jaar achter de rug. Ze reisde de wereld over om te eisen dat regeringen meer ondernemen tegen klimaatverandering. ,,Het was een vreemd en druk jaar. Maar ook een geweldig jaar omdat ik iets heb gevonden wat ik wil doen met mijn leven. En wat ik doe heeft impact”, zei de activiste.

De tiener begon toen ze vijftien was met haar zogenoemde klimaatstaking. Ze spijbelde van school om actie te voeren bij het Zweedse parlement. Dat maakte haar wereldberoemd. Het Amerikaanse weekblad Time riep Thunberg vorige maand uit tot Persoon van het Jaar 2019.

Afgelopen week zei Greta’s vader Svante Thunberg tegen de Britse omroep BBC dat hij zich zorgen maakte over de lessen die zijn dochter zou missen, toen ze met haar wekelijkse staking begon. Ook het vooruitzicht op de ‘haat’ die de tiener over zich heen zou krijgen, baarde hem zorgen. 

Greta’s ouders veranderden in haar grootste supporters, toen ze zagen hoe het meisje een jarenlange depressie achter zich liet en opbloeide. De drie à vier jaar durende depressie van Greta was ‘de ultieme nachtmerrie’ voor haar ouders, aldus vader Svante.

  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”