Greta Thunberg (L) en Malala Yousafzai op een bankje in Oxford.
Volledig scherm
Greta Thunberg (L) en Malala Yousafzai op een bankje in Oxford. © TAYLOR ROYLE via REUTERS

Greta Thunberg ontmoet 'rolmodel' Malala

Twee van de beroemdste jonge activisten ter wereld hebben elkaar ontmoet. Klimaatactiviste Greta Thunberg (17) liet zich in het Britse Oxford fotograferen met Malala Yousafzai, de inmiddels 22-jarige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

Ingewijden zeggen dat Thunberg de Nobelprijswinnares ging opzoeken in universiteitsstad Oxford, waar de Pakistaanse studeert. Op een foto is te zien dat de vrouwen samen op een bankje zitten. ‘Zij is de enige vriendin voor wie ik zou spijbelen’, grapte Yousafzai op Twitter.

Beide vrouwen zijn wereldberoemd geworden door hun activisme. Thunberg dankt haar bekendheid aan klimaatstakingen bij het Zweedse parlement. Malala zette zich in voor onderwijs voor meisjes en werd in 2012 neergeschoten door de Pakistaanse Taliban.

De Zweedse Thunberg doet vrijdag mee aan een scholierenprotest in het Engelse Bristol. Ze reageerde dolenthousiast op de ontmoeting met Yousafzai. ‘Vandaag heb ik mijn rolmodel ontmoet’, glunderde de klimaatactiviste op Twitter.

Bekijk hieronder de speech van Thunberg die de wereld overging.

  1. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

    De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”