Greta Thunberg zegt sorry na opmerking ‘wereldleiders moeten tegen de muur gezet worden’

VideoDe bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich op Twitter verontschuldigd na een opvallende uitspraak die ze deed tijdens een speech in de Italiaanse stad Turijn. Thunberg zei dat wereldleiders ‘tegen de muur moeten gezet worden’. Ze realiseerde zich naar eigen zeggen niet dat die uitdrukking in het Engels wordt geassocieerd met executie door een vuurpeloton. 

Thunberg sprak tijdens een Fridays for Future-protest in Turijn, nadat ze in de Spaanse hoofdstad Madrid de VN-klimaattop COP25 had bijgewoond. 

,,Wereldleiders proberen nog steeds weg te lopen van hun verantwoordelijkheden’’, zei ze in het Engels tijdens haar toespraak voor de demonstranten. ,,Maar we moeten ervoor zorgen dat ze dat niet kunnen doen. We zullen ervoor zorgen dat we hen tegen de muur zetten. Ze moeten hun werk doen om onze toekomst te beschermen.’’

Op Twitter kwam Thunberg met excuses, nadat sommigen begrepen dat het klimaatmeisje de wereldleiders graag geëxecuteerd zag worden door een vuurpeloton. 

‘Swenglish’

,,Gisteren bedoelde ik dat we onze leiders ter verantwoording moeten roepen, maar jammer genoeg zei ik ‘put them against the wall’. Dat is ‘Swenglish: att ställa någon mot väggen’ (to put someone against the wall), en betekent ‘iemand op zijn verantwoordelijkheid wijzen’’’, schreef ze.

,,Dit gebeurt er als je speeches improviseert in een tweede taal. Natuurlijk excuseer ik me naar iedereen die dit verkeerd heeft begrepen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat ik - en de hele beweging van de schoolstakingen - tegen elke vorm van geweld zijn. Dat spreekt voor zich, maar ik zeg het toch.’’

Volledig scherm
© EPA
 1. Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescholieren zwaargewond

  Dodelijke buscrash Duitsland: twee kinderen overleden, vijf medescho­lie­ren zwaarge­wond

  Bij een ernstig ongeluk met een schoolbus in de Duitse deelstaat Thüringen zijn een meisje en een jongen van acht jaar om het leven gekomen. Vijf kinderen raakten zwaargewond en vijftien anderen lichtgewond. Ook de buschauffeur is gewond, bevestigt Bodo Ramelow, minister-president van de deelstaat Thüringen, op Twitter. ,,Ik leef intens mee met de ouders en familieleden van de overleden schoolkinderen.’’
 2. Coronavirus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenensteden op lockdown
  update

  Coronavi­rus grijpt om zich heen: óók Singapore meldt besmetting, twee miljoenen­ste­den op lockdown

  Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten. Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.