Volledig scherm
Een wachttoren aan de Turks-Griekse grens bij Evros. © EPA

Griekse politie betrapt mensensmokkelaars op heterdaad

De Griekse politie heeft twee Pakistanen gearresteerd die op heterdaad werden betrapt als mensensmokkelaars. De verdachten van 23 en 26 jaar hadden net negen migranten uit hun vaderland en een uit Bangladesh de grensrivier tussen Turkije en Griekenland overgezet. Aan de overzijde stonden nog tachtig personen te wachten op een enkele reis met hun bootje.

De politie zei dat de smokkelaars opereerden vanuit Turkije en tot dusver onder de radar waren gebleven. Migranten worden als ze de Evros zijn overgestoken meestal in auto's en busjes gestopt en naar Thessaloniki, Athene of naar een ander land gebracht. De Grieks-Turkse grens is een populaire migrantensmokkelroute.

4-jarig jongetje overleden

In een poging uit handen te blijven van de politie, knalde vrijdagavond zo'n voertuig met vluchtelingen tegen een vrachtwagen. Een 4-jarig jongetje uit Irak kwam daarbij om het leven. 27 anderen raakten gewond, onder wie de 24-jarige Iraakse chauffeur en twee smokkelaars. 

Het witte busje met Bulgaars kenteken negeerde een stopteken bij een politieafzetting. De chauffeur verliet op hoge snelheid de snelweg, zo'n 80 km ten oosten van Thessaloniki, en kwam daarbij in botsing met de vrachtwagen. De Griekse vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

De vluchtelingen waren afkomstig uit Irak, Somalië en Bangladesh. Vijf gewonden zijn minderjarig, van wie er twee ernstig aan toe zijn.

  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.