Volledig scherm
Politie was massaal aanwezig bij het stadhuis. © ANP

Groen licht voor asielopvang Westland

De gemeenteraad van Westland heeft haar 'wensen en bedenkingen' geuit omtrent een voorstel om 275 vluchtelingen in een short stay hotel op te vangen. De verantwoordelijk wethouder Mohamed el Mokaddem leek de meeste zorgen weg te hebben genomen, want een voorstel van oppositiepartij LPF Westland om af te zien van vluchtelingenopvang werd dinsdagavond met één stem verschil verworpen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Het debat verdeelde de raad flink, maar ook de Westlandse inwoners waren verdeeld over beide kampen. Dat bleek onder meer uit een demonstratie op het naastgelegen Marktplein waar enkele honderden demonstranten op af waren gekomen. Daarvoor was een flinke politiemacht op de been gebracht, maar het bleef bij het scanderen van leuzen en het afsteken van wat vuurwerk.

De zestien betrokkenen die gisteravond inspraken bij de raadsvergadering waren overwegend positief over de opvang.

'Weer een kerk'
Diverse vertegenwoordigers van kerken in Westland spraken de gemeenteraad aan op hun verantwoordelijkheid. Pastoor van de Loo uit Wateringen deed een beroep op het 'rechtvaardigheidsgevoel' van de raad.

Dirk van der Laan, de voorzitter van de Raad van Kerken in Naaldwijk pleitte voor goede omstandigheden voor de 275 asielzoekers. ,,Dat er dagopvang aanwezig is en goede voorzieningen waar ze gebruik van kunnen maken." Toen de volgende 'christelijke inspreker' het woord nam, begon de tribune te morren. 'Weer een kerk', klonk het. Terwijl burgemeester van der Tak van te voren nog opriep om niet te reageren met applaus of 'boe-geroep'. Toch kon dominee Mark Verrips zijn verhaal namens de Raad van Kerken in 's-Gravenzande afmaken.

LPF verbaasd
Applaus kreeg een inwoonster uit Wateringen die haar zorgen uitte over het collegeplan. Volgens haar ging 'kleinschalige opvang' in Wateringen, juist niet op als het gaat om aantallen van 275 mensen. ,,Waarom worden zij niet evenredig verdeeld over alle tien de kernen?"

Oppositiepartijen noemden de rol van de VVD in het debat opvallend. De collegepartij liet zich uiteindelijk positief uit over het voornemen van het college en noemde het plan 'het minst negatieve voorstel'. Terwijl ondernemers van bedrijventerrein Zwethove juist op steun hadden gerekend van de 'ondernemerspartij'. Dave van der Meer (LPF) is verbaasd. ,,650 ondernemers zijn tegen, daar moet je als VVD toch naar luisteren."