De familie Amiri in gelukkigere tijden.
Volledig scherm
De familie Amiri in gelukkigere tijden. © Privéfoto

GroenLinks eist opheldering over uitzetten vader Amiri

GroenLinks wil dat staatssecretaris Fred Teeven opheldering geeft over de uitzetting van Feda Amiri (54). De vader van drie kinderen werd maandag na 18 jaar legaal verblijf in Nederland terug gestuurd naar Afghanistan.

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) noemt de gang van zaken rond de uitzetting van Amiri 'hartverscheurend'.
Volledig scherm
Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) noemt de gang van zaken rond de uitzetting van Amiri 'hartverscheurend'. © GroenLinks

Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet noemt het 'hartverscheurend' dat Amiri gescheiden wordt van zijn vrouw en kinderen.

Amari werd uitgezet omdat bij het aanvragen van het Nederlanderschap bleek dat hij in het verleden voor de Afghaanse politie heeft gewerkt. Deze groep mensen wordt verdacht van het schenden van mensenrechten.

Zijn dochter Tamara (23) deed uit wanhoop een poging op Schiphol om te voorkomen dat haar vader aan boord van het vliegtuig naar Kabul stapte. ,,In Afghanistan zien ze hem als landverrader, dat wordt zijn dood," zei ze eerder tegen het AD.

Reddingsactie
Haar reddingsactie bleek tevergeefs. Het gezin Amiri bleef in tranen achter. Ellemeet: ,,Je kunt niet verkopen dat het redelijk is om iemand na 18 jaar legaal verblijf alsnog het land uit te zetten, zonder dat is bewezen dat hij iets fout heeft gedaan."

Ellemeet wil van staatssecretaris Teeven weten of hij aanleiding ziet om het beleid van het Vluchtelingenverdrag nu aan te passen. Ook wil Ellemeet weten waarom pas na 18 jaar bij het aanvragen van het Nederlanderschap een 1F-verdenking wordt tegengeworpen, en 8 jaar geleden bij het verstrekken van de verblijfsvergunning aan het gezin niet. ,,Het is hartverscheurend en zeer onrechtvaardig dat families als de familie Amiri daar het slachtoffer van worden," aldus Ellemeet.