Volledig scherm
Archeloog Josh Anderson onderzoekt de grond waarop ooit het iconische Woodstock festival werd gehouden. © AP

Grond Woodstock omgespit: schatten van festival gezocht, kapotte glazen gevonden

Een weide in Bethel, een dorp in de Amerikaanse staat New York is niet de eerste locatie waar je aan denkt voor archeologisch onderzoek. Maar toch, het is historische grond want hier werd in augustus 1969 een van de allerberoemdste popfestivals ooit gehouden: Woodstock.

Ter gelegenheid van de aanstaande vijftigste verjaardag van dat spektakel waar onder anderen iconen als Joe Cocker, Crosby, Stills, Nash & Young, Santana, Creedence Clearwater Revival, Joan Baez, Janis Joplin en Jimmy Hendrix optraden, deed de universiteit van het naburige Binghamton de afgelopen dagen serieus archeologisch onderzoek. Die zomer in 1969 kwamen er bijna een half miljoen hippies en muziekfans samen voor een ongekende driedaagse van muziek, drugs en veel vrije liefde. Dus hoopten de onderzoekers nog wel iets terug te vinden uit die tijd.

Dat viel een beetje tegen. Helaas werd er geen plectrum gevonden van Jimmy Hendrix of een injectiespuit van Janis Joplin. Wel lipjes van bierblikken en veel glasscherven. 

Volgens onderzoeksleider John Anderson ging het niet echt om spectaculaire vondsten. “Het belangrijkste doel was de precieze locatie van het festivalpodium te achterhalen”. Dat lukte goed met behulp van de vele luchtfoto’s die werden gemaakt. Ook de precieze locatie van het beroemde houten 'Vredeshek' dat destijds voor het podium stond is getraceerd.  Anderson kan nu ook precies de plek aangeven waar de artiesten stonden en dat is belangrijke informatie voor de talloze muziekpelgrims die het terrein ieder jaar nog bezoeken. “Mensen kunnen nu op de heuvel staan en zeggen: kijk daar stond Jimi Hendrix om half negen ’s ochtends te spelen.”

Volledig scherm
Het gras wordt door archeologen opgerold om onder de zoden te zoeken naar sporen van het festival. © AP

Bedoeling is alle informatie te verwerken in nieuwe wandelroutes ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het festival, volgend jaar. "Het is één van de weinige vreedzame historische sites in de Amerikaanse cultuur", meent museumdirecteur Wade Lawrence, die een samenwerking aanging met de Binghamton University, afdeling Public Archaeology. Volgend jaar worden er veel bezoekers verwacht. In augustus 2019 staan op de site ook optredens gepland ter gelegenheid van het jubileum.

Volledig scherm
Een van de vondsten: een lipje van een bierblik. © AP
  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’