Volledig scherm
Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. © AFP

Groot-Brittannië geeft Assange geen diplomatieke onschendbaarheid

Julian Assange, de omstreden oprichter van WikiLeaks, krijgt geen diplomatieke onschendbaarheid om ongestoord het Verenigd Koninkrijk te verlaten. Dit meldde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 46-jarige Assange zit al sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat Zuid-Amerikaanse land wil van hem af, maar wil hem ook tegen vervolging blijven beschermen. Groot-Brittannië stelt echter dat de enige oplossing voor de 46-jarige Australische activist is dat hij zich voor de rechter verantwoordt.

Assange heeft het lange tijd aan de stok gehad met de Zweedse justitie over beschuldigingen van seksueel misbruik. Zweden heeft die zaak opgedoekt, maar Assange heeft meer problemen. 

Vertrouwelijke informatie

Hij zou in handen kunnen vallen van de Amerikaanse justitie omdat hij vertrouwelijke informatie van het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten heeft verspreid. Hij heeft ook 'gedoe' met de Britse justitie over zijn voorwaardelijke invrijheidstelling jaren geleden.

Assange heeft inmiddels een burgerservicenummer van Ecuador gekregen. Ook heeft hij de Ecuadoraanse nationaliteit gekregen. De Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, María Fernanda Espinosa, wil hem nu de ambassade uitwerken en mogelijk 'naar huis' in Ecuador halen.