Volledig scherm
Politieagenten houden de wacht bij de 20 km-zone rondom de kerncentrale van Fukushima. © epa

Groot gebied rondom Fukushima decennialang dicht

Een groot gebied rondom de kerncentrale van Fukushima wordt mogelijk decennialang afgesloten. De Japanse overheid zal daartoe vermoedelijk besluiten nadat in het gebied stralingsniveaus zijn gemeten die ver boven alle toegelaten maxima uitstijgen.

Dat meldt de New York Times op zijn website. De krant baseert zich op de berichtgeving vandaag in verschillende Japanse media. De centrale bij Fukushima raakte zwaar beschadigd in de aardbeving en tsunami van 11 maart. Alleen al het hermetisch afdichten van de getroffen reactoren zal nog maanden in beslag nemen.

Het formele besluit van de Japanse regering over het afsluiten van een groot gebied rondom de centrale wordt de komende week verwacht. Het zou de eerste officiële bevestiging zijn van de zijde van de overheid dat dorpen en gemeenschappen in de buurt van de centrale voor lange tijd onbewoonbaar moeten worden verklaard.

Japanse media berichten dat premier Kan zaterdag bewoners uit het getroffen gebied wil bezoeken om hen de boodschap zelf over te brengen. De bewoners zouden afkomstig zijn uit de zone van 12 mijl (bijna 20 km) rondom de centrale die ten tijde van de ramp werd ontruimd.