Volledig scherm
De protestanten willen een verbod op grote cruiseschepen in de waters van Venetië. © AFP

Groot protest tegen cruiseschepen in Venetië na botsing met toeristenboot

VideoDuizenden mensen hebben vandaag in Venetië opgeroepen voor een verbod van grote cruiseschepen. Daarmee proberen ze aanvaringen te voorkomen, zoals die tussen het grote cruiseschip MSC Opera met een toeristenboot vorige week. Daarbij vielen vijf gewonden. 

Volledig scherm
© REUTERS

Volgens Italiaanse media liepen zo’n 5000 demonstranten door de stad met spandoeken en borden met leuzen als ‘houd de grote schepen uit de kanalen’. De demonstratie was georganiseerd door de protestgroep ‘Geen grote schepen’.

,,Deze reuzen moeten geweerd worden uit de kanalen. Ze zijn onverenigbaar met de delicate balans van het ecosysteem en zijn gevaarlijk voor de stad’’, aldus Gianfranco Bettin, de voorzitter van de Venetiaanse deelgemeente Marghera.

Botsing

Volledig scherm
© REUTERS

Het ging vorige week helemaal mis toen het enorme cruiseschip MSC Opera in het stelsel van kanalen bij Venetie op een toeristenboot klapte. Mogelijk was er een kabel van een van de sleepboten gebroken. Het incident gebeurde om half negen vanochtend in het Kanaal van Giudecca, een drukke vaarverbinding richting het San Marcoplein.

Op beelden is te zien hoe omstanders in paniek wegrennen op de kade. Enkele mensen vielen in het water. In de toeristenboot zaten ongeveer 130 mensen. De MSC Opera is vijftien jaar oud en heeft plek voor bijna 2700 passagiers.

Bekijk hieronder beelden van het ongeluk: