Volledig scherm
© Sakis Mitrolidis

Grootschalige evacuatie vluchtelingenkamp Idomeni

De vluchtelingen in vluchtelingenkamp Idomeni in Griekenland worden dinsdag geëvacueerd. In het kamp verblijven al maanden ongeveer 8400 mensen in gedoneerde tentjes en treinstellen. De politie wil hen onderbrengen in goed ingerichte kampen.

Het geimproviseerde vluchtelingenkamp is één van de grootste van Griekenland. Het evacueren van de migranten, die sinds maanden onder onmenselijke omstandigheden voor de Macedonische grens bivakkeren, en daar een belangrijke spoorlijn blokkeren, zal volgens de politie ongeveer tien dagen duren. Voor de operatie zijn 400 politieagenten opgetrommeld. 

Volgens de Raad van Europa zijn de omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen ondermaats en is het land niet in staat meer te bieden dan het hoognodige. De Griekse autoriteiten hebben de vluchtelingen in Idomeni eerder al opgeroepen om het kamp vrijwillig te verlaten, maar daar werd nauwelijks op gereageerd.

Balkanroute
Donderdag ontstond er een groot conflict in het kamp waarbij vluchtelingen een treinwagon zouden hebben ingezet om met geweld langs de politie te komen. Na de sluiting van de zogeheten Balkanroute in februari en de bouw van een hek op de grens met Macedonië besloten de vluchtelingen een kamp op te zetten in Idomeni. Zij hoopten dat de Balkanroute opnieuw zou worden geopend, zodat ze verder konden reizen naar Noord-Europa.

Sinds de vluchtelingendeal met Turkije van start is zitten tienduizenden vluchtelingen vast in Griekenland. Ze horen niet tot de groep die meteen wordt teruggezet naar Turkije, en moeten afwachten tot de Griekse autoriteiten hun asielaanvraag hebben behandeld.