Volledig scherm
Kinderarbeid in India © REUTERS

'Grootschalige kinderarbeid in auto’s en elektronica'

Er is sprake van grootschalige kinderarbeid bij het delven van het mineraal mica, dat in de auto- en elektronica-industrie veel wordt gebruikt. Een gezamenlijke aanpak van overheden, bedrijven en NGO’s is hard nodig om de problemen te lijf te gaan. Dat stelt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes.

Volgens Terres des Home zijn producenten zich niet of amper bewust van de brede toepassing van mica in hun producten en zijn ze ook niet op de hoogte van de erbarmelijke omstandigheden waarin straatarme kinderen moeten werken om het mineraal te winnen.

Quote

Het is schokkend te zien dat bedrijven amper weten dat in hun producten een grondstof zit die door kinderhan­den los is gebikt

Aysel Sabahoglu

Het grootste risico op schending van kinderrechten in de mica productie is volgens de organisatie in India, Madagascar, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië. India en Madagascar, met tot 90% illegale mijnen, zijn de grootste exporteurs wereldwijd van sheet mica. Alleen al in India werken meer dan 22.000 kinderen in mica mijnen. De arbeidsomstandigheden in illegale mijnen zijn volgens Terres des Homes zwaar. Regelmatig vinden instortingen plaats. Mica fijnstof dat vrijkomt bij het loshameren, leidt tot de longziekte silicose.

Mica zit in elektrische apparaten als haardrogers, scheerapparaten en föhns, maar ook in smartphones, laptops, computers en alles met een printplaat. Terres des Homes stelt dat een van de ondervraagde autoproducenten erkent  voor 15.000 automaterialen mica te gebruiken. 

,,Het is schokkend te zien dat bedrijven amper weten dat in hun producten een grondstof zit die door kinderhanden los is gebikt. De enkele bedrijven die dit wel beseffen hebben geen strategie hoe hier mee om te gaan. Er moet veel meer druk en inspanning komen om legale mijnen te creëren, waar volwassen mensen onder veilige omstandigheden en tegen een beter salaris kunnen werken, zodat hun kinderen naar school kunnen'', aldus Aysel Sabahoglu van Terre des Hommes:

Terre des Hommes roept bedrijven op te achterhalen waar de mica in hun producten vandaan komt. Bedrijven mogen het risico op kinderarbeid volgens de organisatie niet accepteren en moeten samen met hun toeleveranciers kinderarbeid uitbannen.