Grootste standbeeld ter wereld staat vanaf vandaag in India

VIDEOIndia heeft de grootste. Op een eilandje bij de Sardar Sarovar-stuwdam in de staat Gujarat is vandaag het kolossale ‘Standbeeld van de Eenheid’ onthuld. Met zijn 182 meter (240 inclusief voetstuk) onttroont het de Grote Boeddha van Lushan (128 meter) als hoogste standbeeld ter wereld.

Het Standbeeld van de Eenheid beeldt Sardar Vallabhbhai Patel uit. Wie? Sardar Vallabhbhai Patel; een politiek leider die een belangrijke rol speelde in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd in de jaren veertig van de vorige eeuw, en vervolgens een eenheid smeedde van honderden vorstendommen. De timing van de onthulling is geen toeval. Vandaag precies 143 jaar geleden werd Patel geboren - hij stierf in 1950.

Volledig scherm
Het standbeeld van Sardar Vallabhbhai Patel. © AP

Vrijheidsbeeld

,,Wereldwijd praten mensen over het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Wij willen een standbeeld van Sardar Patel maken dat twee keer zo groot is’’, zei de huidig Indiaas minister-president Narendra Modi in 2013, toen nog als regeringsleider van Gujarat. Vijf jaar later is het enorme project onthuld door Modi zelf, die vanwege de hoge kosten en het vermeende misbruiken van Patels naam voor zijn eigen politieke gewin ook veel kritiek over zich heen kreeg. 

Modi hield wel woord, min of meer tenminste. Het Vrijheidsbeeld, een betrekkelijk kleintje in de standbeeldenwedloop, is met 93 meter bijna twee keer zo klein. Dat is echter inclusief een voetstuk van 47 meter. Er is trouwens geen enkel standbeeld dat in de buurt komt van het Standbeeld van de Eenheid. De Boeddha van Lushan, tien jaar lang de hoogste, is ruim 50 meter kleiner.

Volledig scherm
Bijna 4000 arbeiders werden ingezet voor de constructie van het standbeeld. © AP

Lang wordt Patel die eer niet gegund: voor de kust van de Indiase miljoenenstad Bombay verrijst in 2021 een standbeeld van liefst 212 meter, met daarop de gigantische beeltenis van Shivaji Bhosle te paard. Wie? Een koning uit de 17de eeuw waar u in de toekomst vast nog meer over zult horen.

Volledig scherm
Het Standbeeld van de Eenheid. © AFP

Feiten
- Het Standbeeld van de Eenheid is met zijn hoogte van 182 meter de grootste ter wereld. De Grote Boeddha van Lushan (128 meter, China) en de Laykyun Setkyar (116 meter, Myanmar) volgen op gepaste afstand.
- Voor de bouw van het standbeeld werden bijna 4000 arbeiders ingezet.
- Zij hadden 42 maanden nodig voor de bouw ervan.
- De constructie bestaat uit 1700 ton brons, 18.500 ton bewapening, 6000 ton constructiestaal en 70.000 ton cement.
- De kosten van dit megaproject: ruim 360 miljoen euro.
- Het kan windsnelheden van 60 meter per seconde en aardbevingen van 6,5 op de schaal van Richter weerstaan.
- Het standbeeld moet dagelijks 15.000 toeristen trekken.
- 185 families die in de omgeving woonden, werden ‘verjaagd’. Ter compensatie kregen ze nieuwe grond toegewezen.

Volledig scherm
Het Standbeeld van de Eenheid in vergelijking met enkele andere beroemde standbeelden. Alle standbeelden zijn gemeten inclusief het voetstuk. © AD
Volledig scherm
Het Vrijheidsbeeld is twee keer zo klein. © EPA