Volledig scherm
© anp

'Grootste zorg Nederlander is instroom vluchtelingen'

Nederlanders hebben zich de afgelopen maanden veruit de meeste zorgen gemaakt over de komst van vluchtelingen naar ons land. Over de Nederlandse economie zijn we steeds vaker tevreden en ook ons eigen leven beoordelen we met een dikke voldoende.

Dat zijn enkele conclusies uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat woensdag is gepresenteerd. Het onderzoek richt zich op het laatste kwartaal van 2015.

Immigratie en integratie domineren het 'nationaal probleembesef', aldus het SCP. Mensen zijn bang voor toenemende spanningen in de samenleving en velen vinden het oneerlijk dat vluchtelingen geld en voorzieningen krijgen, terwijl sommige Nederlanders in armoede leven en jaren op een woning moeten wachten. Ook leeft bij een flink aantal mensen de angst dat zich onder de vluchtelingen terroristen bevinden.

Slechts 13 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland juist meer vluchtelingen zou moeten opnemen en is boos over de ongastvrije houding tegenover asielzoekers.

Quote

Het aantal mensen dat tevreden is met de Nederland­se economie neemt toe

Tevredenheid over economie

Het aantal mensen dat tevreden is met de Nederlandse economie neemt toe: van 64 procent in het derde kwartaal naar 74 procent in de afgelopen drie maanden. Wel is er een groot verschil tussen de zes of lager waarmee we de politiek en samenleving beoordelen en het hoge rapportcijfer dat we aan ons eigen leven geven. Nederlanders zijn in ruime meerderheid tevreden over hun eigen financiële situatie en hebben daarover ook positieve verwachtingen.

Nuance

SCP-onderzoeker Paul Dekker nuanceert het onderzoek woensdag in Trouw. Het SCP begon in oktober met het onderzoek. 'Radio, tv en kranten stonden bol van de verhalen over de 'toestroom' van vluchtelingen en ze voorspelden dat een einde nog lang niet in zicht was.'

Dekker vindt het daarom niet gek dat meer dan de helft van de mensen afwijzend stond tegenover meer vluchtelingen. 'Ze vinden dat we eerst deze stroom maar moeten zien op te vangen.'

  1. Elon Musk zenuwachtig voor SpaceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk zenuwach­tig voor Spa­ceX-lancering, vanavond ook te zien in ons land!

    Elon Musk heeft in een Amerikaans televisieprogramma gezegd dat hij erg zenuwachtig is voor de lancering van ruimteschip Crew Dragon vanavond. Vooral de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de levens van de twee astronauten weegt erg zwaar, zei hij. Vanavond omstreeks 22.30 uur (onze tijd) zullen de Nasa-astronauten gelanceerd worden vanuit het Kennedy Space Center in Florida. Ook in Nederland moet het ruimteschip te zien zijn.