Volledig scherm
Het bordje bij de ingang van het kantoor van de techgigant in Parijs © AFP

Grote inval bij Google Parijs vanwege belastingontduiking

De Franse politie is bezig met een grote inval in het hoofdkwartier van Google in Parijs. De techgigant wordt verdacht van belastingontduiking. Ruim honderd belastinginspecteurs en rechercheurs doorzoeken het kantoor.

Ook zouden er vijf rechters aanwezig zijn bij het Google-kantoor in het centrum van de Franse hoofdstad. Zij zijn sinds dinsdagochtend 05.00 uur bezig. ,,De hele operatie is strikt geheim", zegt een anonieme bron in de krant Le Parisien.

De invallen vonden plaats tijdens de presentatie van Google-topman Eric Schmidt op het Startup Fest Europe in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Daar werd niet aan de invallen gerefereerd. 

De Franse autoriteiten zouden 1,6 miljard euro willen vorderen van Google. Het bedrijf ligt in Frankrijk onder vuur vanwege zijn belastingstrategieeën. De techgigant zou op grote schaal inkomens voor de Franse belastingdienst verbergen.

Opspraak
De argwaan van overheden tegenover grote internetbedrijven groeit. Eerder startten mededingingsautoriteiten in Duitsland een onderzoek naar de opslag van privégegevens door techgiganten.

Google kwam ook in Groot-Brittannië al eens in opspraak vanwege belastingontduiking. Het bedrijf stemde in januari in met een schikkingsvoorstel. Google moet 130 miljoen pond belastinggeld terugbetalen.

  1. Nederlandse soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederland­se soldaten brengen water, rijst en shampoo naar zwaar getroffen eiland op Bahama's

    Nederlandse helikopters hebben vandaag noodgoederen geleverd aan het door orkaan Dorian getroffen eiland Abaco in de Bahama's. Het gaat onder meer om duizend liter water, rijst, shampoo, zeep en andere noodgoederen. Ook wisten ze net op tijd een hoogzwangere vrouw te evacueren. Sinds woensdag zijn de Nederlandse druk bezig met het opruimen van de ravage en het ondersteunen van slachtoffers en hulporganisaties.