Volledig scherm
Special Task Force voor de Welikada prison in Colombo © AFP

Grote onrust en protesten in gevangenis na spraakmakende vrijlating moordenaar

De vrijlating van de moordenaar van een Zweedse tiener heeft ook in een grote Sri Lankaanse gevangenis geleid tot onrust. Gevangenen eisen dat zij nu ook worden vrijgelaten. De politie zegt dat maandag zo'n duizend gedetineerden weigerden terug te keren naar hun cellen. Ook klommen vier gevangenen op het dak van het complex in Colombo.

Moordenaar Jude Jayamaha, een telg uit een rijke en belangrijke familie, kreeg verrassend gratie van vertrekkend president Maithripala Sirisena. Jayamaha was ter dood veroordeeld voor het doden van de negentienjarige Yvonne Jonsson. Zij was in 2005 tijdens een vakantie in de eilandstaat doodgeslagen nadat ze ruzie had gekregen met de man.

De vrijlating van Jayamaha leidde tot woedende en verbijsterde reacties. De zus van Jonsson had eerder al gezegd dat de dader nooit berouw heeft getoond. Inmiddels is ook onrust ontstaan in de Welikada-gevangenis. Een functionaris zegt dat de politie speciale eenheden naar het gebouw heeft gestuurd. Zij kunnen ingrijpen als de situatie verder escaleert.

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.