Grote paniek in Spaanse badplaats na geintje

Op de boulevard van de Spaanse badplaats Platja d'Aro is gisteravond laat korte tijd paniek uitgebroken onder toeristen. Ze zouden zijn geschrokken van een groep Duitse vakantiegangers die bij wijze van grap plotseling begonnen te gillen en te rennen. ,,Het is niet te bevatten en die film van paniek en angst in de ogen van mensen", stelt een Nederlands gezin.

Quote

Voor een flashmob waren mensen verkleed als gangsters met klapperen­de neppisto­len. Hoe stom kun je zijn om zoiets te doen in deze tijd?

Céleste Hellendoorn (22)

Het geschreeuw leidde tot 'totale paniek' onder andere toeristen, die mogelijk bang waren voor een aanslag. Op amateurbeelden is te zien dat tientallen mensen op de vlucht slaan. Sommigen zouden zich zelfs hebben opgesloten in winkels of nachtclubs totdat bleek dat het loos alarm was.

Volgens Spaanse media kwamen bij de hulpdiensten in Platja d'Aro meer dan honderd meldingen binnen en vielen er meerdere gewonden. De politie heeft twee mogelijke aanstichters opgepakt.

De twee jongeren waren deel van een grotere groep, die schreeuwend door het centrum liep. Selfiesticks die de aanstichters bij zich droegen werden in het donker mogelijk aangezien voor wapens.

Op de vlucht
Céleste Hellendoorn (22) uit het Brabantse Someren sloeg met haar vriendinnen in de paniek op de vlucht. ,,Mensen begonnen te rennen. Auto's reden achteruit zonder te kijken. De aanslag in Nice was het eerste dat in ons opkwam, daar leek het erg op."

Een agent stelde de meisjes gerust. ,,Voor een flashmob waren mensen verkleed als gangsters met klapperende neppistolen. Hoe stom kun je zijn om zoiets te doen in deze tijd?", vertelt Céleste.

Dat is ook precies wat haar moeder zei. ,,Dit is alles behalve een leuke grap. Er zijn een paar meisjes van een Duits jongerenkamp opgepakt op een camping, vanwege hun betrokkenheid. Die jeugd is altijd erg aanwezig met spelletjes en gekkigheid", vertelt Héloïse van de Laar, die al 33 jaar in de badplaats komt. ,,Het zou in het beeld passen dat ze opvallend door de straten liepen. Ik kan er met mijn hoofd niet bij, dat de leiding van een kamp dit goedkeurden als zij dit wisten."

De betreffende camping Vall d'Or kan niet bevestigen dat het inderdaad om kinderen gaat, die bij hun logeren. ,,Alles wat ik weet is dat het om een grap van een stel kinderen gaat", aldus de campingmanager.

Quote

Onze kinderen (Kimberley van 11 jaar en Thomas van 9 jaar) zijn doodsbang en willen naar huis. Onze dochter was aan het hyperventi­le­ren en onze zoon slaapt nog steeds niet

Martijn Breedveld

Tien meter
Ook de familie Breedveld maakte de paniek van dichtbij mee. ,,Wij zaten er tien meter vandaan en hebben gerend voor onze levens met de kinderen", vertelt vader Martijn Breedveld. ,,Onze kinderen (Kimberley van 11 jaar en Thomas van 9 jaar) zijn doodsbang en willen naar huis. Onze dochter was aan het hyperventileren en onze zoon slaapt nog steeds niet."

De familie gelooft niet dat er sprake was van een geintje. ,,Het was de hele avond al onrustig qua politie. Op de grote parkeerplaats stond al een ME-auto en er liepen extreem veel agenten in burger. Normaliter zien we een paar keer per avond een politie-auto, maar afgelopen avond was het niet normaal voor Platja-begrippen. Zelfs nu cirkelt er continue een helikopter boven de stad", aldus Martijn vanaf zijn vakantieadres.

Paniek zaaien
Hij vervolgt: ,,Wij denken zelf en meerdere met ons dat er echt sprake was van een aanslag of poging tot. De politie heeft dit weten te voorkomen door ontzettend op te vallen. De burgemeester kan het mooi zeggen, maar hij wil graag de terrassen weer vol hebben en geen paniek zaaien, zodat de toeristen blijven komen."

Martijn, Petra, Kimberley en Thomas - die net over de Duitse grens in Nordhorn wonen- komen al tien jaar in de badplaats en staan twee kilometer verderop op een camping. ,,Wij gaan vandaag eens kijken hoe onze kinderen er aan toe zijn. Kimberley heeft vastgezeten in een fietsenrek tijdens de paniekstorm en haar been is erg blauw. Misschien langs de huisarts. Wat we verder gaan doen weten we echt nog niet, het is niet te bevatten en die film van paniek en angst in de ogen van mensen."

Vader Martijn besluit: ,,We zouden nog twee weken blijven. We gaan duimen dat Kimberley en Thomas straks gewoon weer lekker van de glijbaan af kunnen en heel snel vergeten wat er is gebeurd."

Platja d'Aro ligt aan de Costa Brava en is een populaire vakantiebestemming onder jongeren.