Volledig scherm
Geblakerde jungle. © REUTERS

Grote zorgen over ‘internationale crisis’ Amazone

Het hoofd van de Verenigde Naties heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de natuurbranden in het Amazonegebied. ,,Tijdens de wereldwijde klimaatcrisis kunnen we ons niet nog meer schade permitteren aan een belangrijke bron van zuurstof en biodiversiteit”, zei secretaris-generaal António Guterres op Twitter.

Een Braziliaanse overheidsdienst maakte deze week bekend dat in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 73.000 branden zouden zijn waargenomen. Wetenschappers zijn het echter niet eens over het exacte aantal. Het bericht zorgde voor grote internationale onrust, onder meer bij de VN-chef. Die beklemtoonde in zijn bericht dat ‘de Amazone beschermd moet worden’.

Crisis

De Franse president Emmanuel Macron sprak op Twitter over een ‘internationale crisis’. Hij wil dat de G7 zich daar komend weekend over buigt. ,,Ons huis staat in brand. Letterlijk. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze planeet die 20 procent van onze zuurstof produceert, brandt.”

Ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft zich uitgesproken over de kwestie. ,,Zelfs midden op de Atlantische Oceaan hoor ik over het recordaantal verwoestende branden in het Amazonegebied”, twitterde de Zweedse tiener, die met een boot onderweg is naar New York. ,,Onze oorlog tegen de natuur moet stoppen.”

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro zei vandaag dat zijn land de middelen niet heeft om de branden te bestrijden. ,,De Amazone is groter dan Europa”, zei hij.

  1. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

    De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.