Volledig scherm
De F-16's hebben het afgelopen half jaar meer dan 350 keer hun wapens ingezet © anp

Grotere rol Nederlandse F16's bij grondoffensief Irak

Nederlandse F-16's hebben het Iraakse grondoffensief tegen Islamitische Staat in Tikrit ,,enkele keren gesteund''. Dat zei generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, vandaag. Iraakse troepen kregen de stad vorige week in handen.

Quote

Het accent wordt verlegd naar ondersteu­ning van Iraakse grondtroe­pen. Daar moet vooral de winst geboekt worden

Tom Middendorp

De gevechtsvliegtuigen hebben volgens hem ,,geen grote rol'' in de strijd gespeeld. Tikrit was de thuisbasis van voormalig dictator Saddam Hussein. Voor IS was de stad van groot strategisch belang onder meer omdat hier belangrijke aanvoerlijnen voor de terreurgroep lopen. ,,Ze hadden zich er flink genesteld.''

De generaal ziet wel dat het accent van de missie steeds meer wordt verlegd naar ondersteuning van Iraakse grondtroepen. ,,Daar moet vooral de winst geboekt worden.'' IS heeft door de inzet van de coalitie ,,grote verliezen'' geleden en is daardoor flink beperkt in zijn optreden. Tot dusver werden vooral logistieke en commandodoelen van IS aangepakt.

Quote

Er zijn voor zover geen aanwijzin­gen dat er burger­slacht­of­fers zijn gevallen

Tom Middendorp

Mosul
Door de val van Tikrit ligt de weg naar Mosul open. Dat is één van de grootste steden van het land en is stevig in handen van IS. De Iraakse premier Haider al-Abadi zinspeelde er deze week al op dat Mosul het volgende doelwit is. Als Nederlandse vliegtuigen daarbij worden ingezet, zal de nadruk meer liggen op ondersteunen van grondtroepen, zei Middendorp.

De zes Nederlandse toestellen (twee zijn mee op reserve) die opereren vanuit een basis in Jordanië, zijn vooral actief in het noorden van Irak. De F-16's hebben de afgelopen zes maanden meer dan 350 keer hun wapens ingezet. Er zijn ,,voor zover geen aanwijzingen'' dat er burgerslachtoffers zijn gevallen door de inzet.

Verlenging
De Nederlandse inzet van F-16's duurt een jaar en loopt in oktober af. Er is nog geen besluit gevallen over een mogelijke verlenging. Ook is er nog geen uitnodiging om langer te blijven, zei Wim Geerts, directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op de persbriefing.

Circa 130 Nederlandse militairen geven ook nog training aan Koerdische strijders en Iraakse commando's. De trainingen in Arbil en Bagdad verlopen voorspoedig, aldus Middendorp.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.