Volledig scherm
Nederlandse Turken uiten hun steun aan Erdogan bij het Turkse consulaat in Rotterdam na de mislukte staatsgreep. © ANP

Gülen-beweging: Geen incidenten maar haatzaaien

Er wordt in Nederland 'haat gezaaid'  tegen aanhangers van de Gülen-beweging. ,,Het gaat niet langer om incidenten, maar om haatzaaien en destructieve intimidatie, bedreiging en geweld", stelde de Nederlandse Gülen-beweging vrijdag in haar eerste persconferentie na de (mislukte) staatsgreep in Turkije.

Volledig scherm
De persconferentie van de Hizmet-beweging. © AD
Quote

We zijn teleurge­steld in de Turkse ambassa­deur in Nederland, die oproept tot de vervolging van Gülen

Saniye Calkin, Hizmet-overleg

De organisatie stelt dat er sprake is van een 'heksenjacht op Gülen-aanhangers' in Turkije én in Nederland. Vanwege de bedreigingen zijn er al Gülenisten in Nederland ondergedoken. Ze roept Turkse Nederlanders op de problemen uit Turkije niet in Nederland te importeren. De beweging roept ook alle Turks-Nederlandse organisaties op het geweld duidelijk te veroordelen.

,,We zijn zeer teleurgesteld in de Turkse ambassadeur in Nederland, die oproept tot de vervolging van Gülen", zei Saniye Calkin, van het Hizmet-overleg, een beraad van vertegenwoordigers van aan Gülen gelieerde organisaties in Nederland. ,,Beschuldigingen vanuit Turkije dat de Gülen-beweging een terroristische organisatie is en achter de staatsgreep zit, zijn absurd en ontoelaatbaar'.

De beweging schaart zich achter de oproep die PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch vrijdag in het AD deed, om alle verschillende Turkse stromingen in Nederland aan één tafel te krijgen.  ,,Wij zijn voor dialoog. Maar na een dergelijke oproep van burgemeester Aboutaleb in Rotterdam kwamen de aan Erdogan-gelieerde organisaties niet opdagen omdat ze niet aan één tafel willen zitten met 'terroristen'. De kans is groot dat dat nu weer gebeurt", zei Alper Alasag, van het Hizmet-beraad.

Staatsgreep
Vier vertegenwoordigers van de Hizmet-beweging, zoals de Gülen-symphatisanten zich in Nederland noemen, zeiden dat vrijdagochtend op een persconferentie in Den Haag. Gülen-aanhangers in Nederland worden bedreigd sinds de mislukte staatsgreep in Turkije, twee weken geleden.  Hizmet-beweging roept haar eigen aanhangers op de rust te bewaren en niet in te gaan op provocaties

Ook is er in Deventer en Apeldoorn brand gesticht bij gebouwen van organisaties die tot de Gülen-beweging horen. Uit angst voor ongeregeldheden werd de locatie van de persconferentie gisteren ook niet van te voren openbaar gemaakt.

Ballingschap
De Turkse geestelijke Fethullah Gülen wordt door president Erdogan gezien als het brein achter de staatsgreep. Gülen woont al jaren in ballingschap in Amerika, maar zijn aanhangers bevinden zich op vooraanstaande plekken in de overheid, het leger en het onderwijs.

De afgelopen weken zijn al meer dan 60.000 van zijn aanhangers in Turkije gearresteerd. Gülen ontkent elke betrokkenheid bij de staatsgreep. Ook in Nederland zijn de spanningen tussen de Turkse groepen opgelopen. De meerderheid van de Turkse Nederlanders is aanhanger van de AK-partij van president Erdogan.

Boko Haram

Volledig scherm
PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat premier Rutte zich meer met het conflict mag bemoeien. © ANP

De Hizmet/Gülen-beweging heeft in Nederland tientallen organisaties en onderwijsinstellingen. Volgens hun website zetten zij zich in voor het vreedzaam samenleven van de verschillende bevolkinsggroepen in Nederland. Zowel Gülen als Erdogan streven een conservatief, religieus Turkije na.

Leiders van de gemeenschap in Nederland krijgen sinds de coup (doods)bedreigingen. Ook roepen AK-aanhangers op geen zaken meer te doen met ondernemers die Gülen steunen. Een stichting die veel Turkse moskeeën in Nederland beheert, vergeleek de Gülen-beweging vorige week met tereurgroepen IS en Boko Haram.

Vakantiegangers
PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch riep premier Rutte op om zich meer met de spanningen te bemoeien. Marcouch wil onder meer dat het kabinet scholen in Nederland voorbereid op eventuele problemen als straks de vakanties weer zijn afgelopen. Gülen-aanhangers vrezen problemen als 'geïndoctrineerde Turks-Nederlandse vakantiegangers heetgebakerd door een maand lang heftige beschuldigingen op de staatstelevisie' weer terugkeren in Nederland.