Volledig scherm
De schutter van Russische ambassadeur Andrej Karlov, vlak na de aanslag in 2016 © ap

Gülen nu ook gezocht voor aanslag op Russische diplomaat

Een Turkse rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Fethullah Gülen en zeven andere mensen. De autoriteiten hielden de geestelijke al verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep in 2016, en brengen hem volgens staatspersbureau Anadolu nu ook in verband met de dood van de Russische ambassadeur Andrej Karlov.

Het arrestatiebevel komt een dag voor Russische president Vladimir Poetin Turkije bezoekt.

Karlov overleed nadat hij in 2016 werd neergeschoten in Ankara. Een politieman nam de Rus onder vuur toen hij een speech gaf tijdens de opening van een fototentoonstelling. De dader werd later zelf doodgeschoten. Volgens bronnen van Anadolu is de schutter tijdens het onderzoek in verband gebracht met Gülen, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten.

Gülen en zijn beweging zitten volgens de Turkse regering achter de couppoging van twee jaar geleden. De geestelijke ontkent dat. De VS hebben tot dusver geweigerd hem uit te leveren.

World Press Photo

De foto die vlak na de aanslag op Karlov werd gemaakt van de schutter, won afgelopen jaar de World Press Photo 2016.

  1. Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

    Rolstoelat­le­te Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziek­te

    Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) is overleden. Door euthanasie, zoals ‘Wielemie’ het had gepland. Al in 2008 ondertekende ze de documenten, maar toch bleef ze vechten tegen een ongeneeslijke spierziekte. En ze stortte zich vol op haar bucket list, het verlanglijstje van wat ze nog wilde doen in dit leven. Toch was het een moeilijk gevecht, tegen een lichaam dat niet meer meewilde. ,,Eens een vechter, altijd een vechter”, zei Marieke. Een portret van ‘The Beast from Diest’.