De creatie Alien uit de gelijknamige film van 1979 en Hans Giger
Volledig scherm
De creatie Alien uit de gelijknamige film van 1979 en Hans Giger © EPA

H.R. Giger (74) , de 'vader' van Alien, overleden na val

De Zwitserse kunstenaar Hans Rüdi Giger, die het buitenaardse wezen Alien bedacht, is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis aan de gevolgen van een val, meldde de Zwitserse televisie vandaag op gezag van zijn familie.

Volledig scherm
© epa
Brain Salad Surgery, de door Giger ontworpen hoes voor Emerson, Lake & Palmer
Volledig scherm
Brain Salad Surgery, de door Giger ontworpen hoes voor Emerson, Lake & Palmer © Kos

De sciencefictionhorrorfilm Alien van regisseur Ridley Scott kreeg in 1980 de Oscar voor speciale effecten, waaronder Gigers ontwerp van Alien. Giger was ook betrokken bij de vervolgen Aliens (1986), Alien 3 (1992), Alien: Resurrection (1997), Alien vs. Predator (2004) en Aliens vs. Predator - Requiem (2007). Giger ontwierp ook het monster in de film Species uit 1995.

De creaties van Giger waren in diverse tentoonstellingen van moderne kunst te zien. Giger, die meestal alleen de initialen H.R. gebruikte, ontwierp ook de hoezen van lp's en cd's, zoals Brain Salad Surgery van Emerson, Lake & Palmer en KooKoo van Debbie Harry.

Giger maakte ook een tekening met de titel Windowlickers. Daarop is een misvormde vrouw met enorme tanden te zien. Het was de inspiratie voor de bekende videoclip bij het lied Window Licker van de Britse dj Aphex Twin.

Giger had een eigen museum in de Zwitserse plaats Gruyères. Hij werd vorig jaar opgenomen in de Science Fiction Hall of Fame, gelijk met zanger David Bowie en schrijver J.R.R. Tolkien.

  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota is zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.