Volledig scherm
© ANP XTRA

Hacker manipuleert site en krijgt zo gratis vliegtickets

Een 23-jarige hacker uit het Belgische Mechelen wordt verdacht van inbreken op de websites van meerdere luchtvaartmaatschappijen. Dankzij een beveiligingsfout zou de man anderhalf jaar lang gratis vliegtickets hebben gekregen.

De hacker kraakte volgens de verdenkingen de websites van onder meer Lufthansa, American Airlines en Brussels Airlines en bestelde tickets zonder hiervoor te betalen. Brussels Airlines kwam de inbraak op het spoor en waarschuwde de politie. Deze arresteerde de man en nam zijn computer en laptops in beslag. 

Cybersecurity-expert Gerben Janssen van Doorn (21) heeft een goed idee hoe de Mechelse hacker zijn gratis kaartjes kreeg: ,,Stel dat je naar een webwinkel gaat. De totale prijs van je winkelmandje wordt aan jouw kant opgeslagen, de kant van de gebruiker. Wanneer je afrekent geeft je computer de totaalprijs door. Achter de schermen gebruikt de website een database om te zien of die prijs ook echt klopt. Een hacker die dit systeem snapt, kan het manipuleren. Aan de gebruikerskant zegt hij dat hij niets hoeft te betalen. En als hij begrijpt hoe de website en de database werkt, kan hij een list bedenken zodat het systeem dit nooit doorheeft.''

Liefdeswerk

Quote

Om dit te doen heb je tijd, interesse en kennis nodig

Cybersecurity expert Gerben Janssen van Doorn

Volgens de Belgische politie is de verdachte hacker een paar keer op reis geweest maar zijn veel tickets nooit gebruikt. De ongebruikte tickets zijn mogelijk gewoon voor de lol gestolen. Van Doorn, zelf een 'ethical hacker' die systemen kraakt om de beveiliging te verbeteren, verbaast dat niet: ,,Om dit te doen heb je tijd, interesse en kennis nodig. Je moet van hacken je hobby maken zoals andere jongens computergames spelen. Iemand die deze truc stelselmatig doet? Dat is kwaliteit.'' 

Het is niet de eerste keer dat de 23-jarige Mechelaar verdacht wordt van kaartjes stelen. Als puber kraakte hij de website van een lokaal bioscoopcomplex om alle kaarten voor een film te bemachtigen. Zo hadden hij en zijn vrienden de zaal voor zichzelf.