Volledig scherm
Minister van Defensie Chuck Hagel naast president Obama. © EPA

Hagel: VS klaar om in Syrië in te grijpen

De Verenigde Staten zijn klaar voor een militair ingrijpen in Syrië als president Barack Obama daartoe opdracht geeft. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zondag gezegd.

Tijdens een reis naar Maleisië zei hij tegen meereizende journalisten: 'President Obama heeft het ministerie van Defensie gevraagd alle mogelijke scenario's voor te bereiden. Dat hebben we gedaan en we zijn klaar voor welke optie dan ook, als hij ervoor kiest een ervan uit te oefenen.'

Volgens Hagel is de regering nog steeds bezig af te wegen of militair ingrijpen in Syrië wenselijk is. De roep daarom is luider geworden sinds de gifgasaanval die woensdag in Damascus mogelijk honderden burgers het leven kostte. Volgens Syrische rebellen zijn meer dan 1700 mensen omgekomen. Obama stelde zaterdag vast dat de tekenen er steeds meer op wijzen dat het Syrische regime achter de aanval zit.

Draagvlak
Hagel zegt dat op dit moment nog informatie wordt verzameld over de toedracht van de aanval. Ook wordt het juridisch kader van een eventueel militair ingrijpen tegen het licht gehouden en kijkt de Amerikaanse regering naar het internationale draagvlak voor zo'n reactie.

Hagel begint zondag in Maleisië aan een trip van een week door verschillende Aziatische landen.

  1. Canadese politie opent klopjacht op vermiste, van drievoudige moord verdachte tieners

    Canadese politie opent klopjacht op vermiste, van drievoudi­ge moord verdachte tieners

    Canada is volledig in de ban van een drievoudige, geruchtmakende moord die wordt toegeschreven aan twee vermiste Canadese tieners. Kam McLeod (19) en Bryer Schmegelsky (18) - de spoorloos verdwenen jongens - worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een Australische toerist Lucas Fowler (23) en zijn Amerikaanse vriendin Chynna Deese (24). En ze zouden een derde, nog niet geïdentificeerde persoon, op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht.