Halbe Zijlstra (VVD) wil asielzoekers ontmoedigen naar Nederland te komen. 'We kunnen de vluchtelingenstroom niet aan.'
Volledig scherm
Halbe Zijlstra (VVD) wil asielzoekers ontmoedigen naar Nederland te komen. 'We kunnen de vluchtelingenstroom niet aan.' © Robin Utrecht

Halbe Zijlstra wil sober bestaan voor vluchtelingen

Vluchtelingen moeten na het krijgen van een tijdelijke verblijfsvergunning veel van hun huidige rechten verliezen. Geen bijstandsuitkering meer, geen uitgebreide medische zorg en geen grote woning. Dat stelt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met het AD.

Quote

Het was misschien leider­schap, maar wel het verkeerde

Halbe Zijlstra

Volgens de VVD is er een run op Nederland ontstaan door vluchtelingen die moet worden gestopt. Door een drastische versobering van de sociale voorzieningen, moet het voor asielzoekers minder aantrekkelijk worden om naar Nederland te reizen. Zijlstra slaat alarm en taxeert de stroom asielzoekers als 'een diepe, diepe crisis'.

Daarom moet de Vreemdelingenwet worden aangepast om er een einde aan te maken dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning dezelfde voorzieningen krijgen als degenen met een permanente. De medische voorzieningen die nu uitgebreid zijn, worden teruggesnoeid tot wat medisch noodzakelijk is.

Bijstandsuitkering
Zijlstra: ,,Ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, complete tandrenovatie, dat soort zaken: echt niet.'' De VVD wil dat een bijstandsuitkering verleden tijd is voor mensen met een voorlopige verblijfsvergunning. Zij worden gelijkgeschakeld aan asielzoekers die nog in procedure zijn. Zij moeten een ,,zuinig leefgeld''  krijgen voor eten en kleding.  Er moet een 'sober dak' boven hun hoofd komen.

Hij denkt aan 'containerachtige woningen'. Volgens Zijlstra kan dit alles zonder dat er een Vluchtelingenverdrag wordt opgezegd. Ook de tijdelijk verblijfsgunning van vijf jaar voor een asielzoeker moet bekort worden naar 1 jaar en ieder jaar worden heroverwogen. Dan wordt bekeken of een vluchteling in de eigen regio kan worden opgevangen. Volgens Zijlstra is het hoge vluchtelingenaantal te wijten aan de 'uitnodigende' uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ' Het was misschien leiderschap, maar wel het verkeerde.'

Crisis
Volgens Zijlstra is de huidige situatie zwaarder dan de economische crisis, waar Nederland net bovenop is. Grenzen dicht is geen optie met `1027 onbewaakte kilometers', zo staat in het plan `Grenzen aan opvang'. Zijlstra zegt dat Nederland  reisdoel ,,numero twee'' is voor vluchtelingen. 'In Zuid-Europa zeggen ze: loopt u maar door, daar is West-Europa.'


  1. Noodtoestand in Amerikaanse steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders’
    Video

    Noodtoe­stand in Amerikaan­se steden na felle protesten: ‘Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootou­ders’

    De agent die in Minneapolis George Floyd doodde is gearresteerd, maar felle protesten tegen politiegeweld houden aan in de hele VS. In Atlanta bestormden actievoerders het hoofdkantoor van de tv-zender CNN en in Washington ging het Witte Huis korte tijd dicht vanwege oprukkende betogers. De staat Georgia heeft in Atlanta en steden in de omgeving inmiddels de noodtoestand afgeroepen. In Minnesota is zelfs de National Guard gemobiliseerd. ,,Ik vecht hetzelfde gevecht als mijn grootouders”, zegt actievoerster Onni Adams in New York.