Volledig scherm
Kim Jong-nam © AP

'Halfbroer Kim Jong-un vergiftigd in Maleisië'

De 45-jarige halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zou maandagochtend zijn omgekomen in Maleisië. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd Kim Jong-nam omgebracht door twee vrouwelijke agenten op een luchthaven in Maleisië.

Het persbureau beroept zich op Maleisische media. Een Zuid-Koreaanse tv-zender meldt dat Kim is vergiftigd op het vliegveld van Kuala Lumpur. De agenten zouden vergiftigde naalden hebben gebruikt. Ze sloegen na de moord op de vlucht. 

De Maleisische politie bevestigde de dood van Kim maar verklaarde dat de doodsoorzaak nog niet was vastgesteld. Eerder meldde de politie dat een Noord-Koreaan overleden was op weg van een vliegveld in Kuala Lumpur naar het ziekenhuis.

Opvolging

De halfbroer van Kim Jong-un zou de opvolging van zijn vader zijn afgenomen toen hij in 2001 met een vals Dominicaans paspoort probeerde om Japen in te komen. Jong-nam verklaarde na afloop dat hij graag een bezoek wilde brengen aan Disneyland. 

Jong-nam is de zoon van Song Hye-rim, een maîtresse van zijn vader Kim Jong-il. Zijn vader wilde hem vervolgen omdat hij vreesde dat Jong-un de opvolging door zijn halfbroer Kim Jong-un zou dwarsbomen. De 45-jarige broer zou sindsdien voor zijn vaderland op de vlucht zijn. In 2014 verklaarde hij te vrezen voor zijn leven.