Halfnaakte activisten bestormen konvooi van Trump in Parijs

VIDEOTwee topless activisten van de Oekraïense feministische protestgroep Femen zijn vandaag tot bij de wagen van de Amerikaanse president Donald Trump gekomen toen die voorbijreed onderweg naar de Wapenstilstand-herdenkingen in Parijs. De veiligheidsdiensten konden de vrouwen meteen oppakken.

De stoet met de wagens van tientallen staats- en regeringsleiders reed langs de Champs-Elysées toen de twee activisten over de dranghekken sprongen net op het moment dat de auto met Donald Trump passeerde.

De halfnaakte vrouwen hadden de boodschap 'hypocrisie' op hun borsten geschreven. Ze konden meteen door de veiligheidsdiensten worden opgepakt. Even verderop probeerde een derde vrouw hetzelfde. Ook zij werd opgepakt.

Eerder vanochtend hadden drie Femen-activistes geprotesteerd aan de Arc de Triomphe. Zij hadden de boodschap ‘Fake peacemakers, real dictators’ op hun borsten geschilderd en scandeerden de slogan ‘Welcome war criminals’. ,,Frankrijk viert hier de vrede, maar de helft van de uitgenodigde staatshoofden zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de conflicten wereldwijd”, verklaarde een van hen na afloop. 

Volledig scherm
© AP

10.000 agenten

De veiligheidsmaatregelen in en rond Parijs zijn ongekend. Frankrijk zet ongeveer 10.000 agenten, militairen en scherpschutters in voor de beveiliging van de 72 aanwezige staatshoofden en regeringsleiders. Avenues en boulevards worden afgezet. Rond de plaatsen waar ceremonies worden gehouden, gelden strenge veiligheidseisen en wordt iedereen gecontroleerd.

Deze middag staat nog een demonstratie gepland tegen Donald Trump. De politie verwacht daar mogelijk rellen. ,,Donald Trump voert oorlog tegen alles en iedereen’', meldt een boos Frans collectief van linkse actiegroepen op de eigen website. ,,Hij is seksistisch, homofoob en xenofoob, en dat allemaal in het kwadraat.’’

En de linkse activisten zijn niet alleen. Ook Trumpaanhangers hebben aangekondigd te zullen demonstreren, maar dan vóór de president. ‘Welkom Mijnheer Trump’, staat op de affiches die worden verspreid. ,,Er komen betogingen en ook de terreurdreiging in Frankrijk is nog steeds hoog. Daarom trekken we alles uit de kast voor de beveiliging’’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Femen-activisten aan Arc de Triomphe. © AFP

Bekijk ook:

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.