Volledig scherm
© AP

'Hamas: Israël hoeft niet meer te worden vernietigd'

De Palestijnse Hamas-beweging zal zijn houding tegenover Israël versoepelen in een nog te verschijnen nieuw beleidsdocument, melden bronnen uit de Arabische staten. In het document zal Hamas zijn oproep voor de vernietiging van Israël laten vallen en zijn associatie met de Moslimbroederschap schrappen.

De stap van Hamas lijkt gericht op verbetering van de relaties met de Arabische Golfstaten en Egypte, die de Moslimbroederschap een terroristische organisatie noemen. Maar ook met de westerse landen wil Hamas betere betrekkingen. Veel van die landen zien Hamas als terroristische organisatie vanwege de vijandige opstelling jegens Israël.

Volgens de bronnen zal Hamas, dat sinds 2007 de controle heeft over de Gazastrook, in het document opnemen dat het akkoord gaat met een Palestijnse overgangsstaat langs de grenzen van 1967. Toen veroverde Israël Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Israël trok zich in 2005 terug uit Gaza.

Bestaansrecht

Een toekomstige staat die Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem langs de grenzen van 1967 omvat is het doel van Hamas' belangrijkste politieke rivaal, de Fatah-beweging die wordt geleid door de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Zijn Palestijnse Autoriteit heeft op die basis vredesbesprekingen gevoerd met Israël, hoewel de laatste ronde drie jaar geleden op niets uitliep.

Het herziene politieke document van Hamas zal het Israëlische bestaansrecht nog steeds verwerpen en steunt de 'gewapende strijd' tegen het land. Het blijft onduidelijk of het document het convenant uit 1988 vervangt of wijzigt, dat Israëls vernietiging eist.

Israël zei maandag dat Hamas met het document probeert de wereld te misleiden. ,,Ze bouwen terreurtunnels en hebben duizenden raketten gelanceerd op Israëlische burgers. Dat is de echte Hamas'', zei een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu.