Volledig scherm
Marc Dutroux, Jean-Michel Nihoul en Michel Lelièvre (rechts). © EPA

Handlanger van kindermoordenaar Marc Dutroux vervroegd uit gevangenis

De handlanger van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, Michel Lelièvre, heeft vandaag onder voorwaarden vervroegd de gevangenis verlaten. De rechtbank in Brussel bepaalde eind september dat hij na 23 jaar vrij mocht komen zodra hij geschikte woonruimte had gevonden. Dat is nu gebeurd.

Iets voor 11 uur deze ochtend heeft Lelièvre (48) de gevangenis van Itter, in Waals-Brabant, verlaten. De drugsverslaafde Lelièvre werd in 2004 tot 25 jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering, foltering en opsluiting van vier meisjes in 1995 en 1996, van wie er twee (An Marchal en Eefje Lambrecks) het niet overleefden. Hij had toen al acht jaar in voorarrest gezeten.

Dutroux kreeg in 2004 levenslang wegens ontvoering, opsluiting en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Eind september besliste de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank al om Lelièvre, onder voorwaarden vervroegd vrij te laten. Lelièvre mag geen contact hebben met slachtoffers of anderen uit het dossier en mag daarom niet in de provincies Vlaams-Brabant, Limburg, Henegouwen, Luik of Luxemburg wonen.

In Doornik en Brussel moet hij bepaalde straten mijden. Lelièvre mag ook het Belgische grondgebied niet verlaten zonder voorafgaande toestemming. Ook mag hij geen alcohol of drugs gebruiken, moet hij het drugsmilieu vermijden en zich regelmatig laten onderzoeken op psychologisch en sociaal-professioneel vlak. De ex-echtgenote van Dutroux, Michelle Martin, werd in 2012 vervroegd vrijgelaten na een veroordeling tot dertig jaar cel.

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.