Harde brexit, no-dealbrexit, motie van wantrouwen... Snapt u het nog?

Harde brexit, no-dealbrexit, motie van wantrouwen... Snapt u het nog? We zetten de belangrijkste begrippen op een rij.

Volledig scherm
© AFP

Artikel 50
In dit artikel in het Verdrag van Lissabon (2007) staan de gewijzigde voorwaarden voor het geval een lidstaat de EU wil verlaten.

Brexit
Samentrekking van ‘brits’ of ‘British’ en ‘exit’ om aan te geven dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie wil verlaten.

Brexit referendum
Op 23 juni 2016 werd Britse bevolking geraadpleegd over al dan niet verlaten van de Europese Unie. 51,9 procent stemde voor verlaten (leave) en 48, 1 procent voor blijven (remain). Stemming in delen van het Verenigd Koninkrijk: Engeland 53,4 procent vóór vertrek, Schotland 62 procent vóór blijven, Wales 52,5 procent vóór vertrek en Noord-Ierland 55,8 procent vóór blijven.

Brexit deal
De door premier May in Brussel uitonderhandelde vertrekregeling. Belangrijke kwesties hierin zijn het garanderen van burgerrechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en andersom van Britten in de EU, de eindafrekening (hoeveel de Britten moeten betalen aan de EU) en de politiek gevoelige landgrens tussen Ierland en Noord-Ierland (backstop). Eerst moet over deze onderwerpen overeenstemming zijn bereikt voordat de EU verder wil praten over een handelsakkoord.

Brexit day
Klokslag 00.00 in de nacht van 29 maart op 30 maart treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU).

Zachte brexit
Een vriendelijke scheiding met goede afspraken. De Britten stappen formeel uit de EU, maar blijven meedoen aan de gemeenschappelijke markt in ruil voor een contributie. Dat zou ook betekenen dat Londen dan dus moet voldoen aan bepaalde Europese regels over bijvoorbeeld het vrije verkeer van personen, goederen en kapitaal.

Harde brexit
Bij een harde brexit gaan de Britten zelfstandig verder, dus zonder de voordelen van de Europese interne markt. Er komt dan een lossere handelsrelatie tegenover minder Europese regels en minder zeggenschap van Brussel. Groot-Brittannië kan de status krijgen van ‘derde land’.

Derde land
Het Verenigd Koninkrijk wil uit de interne markt en uit de douane-unie stappen. Douaneaangiften worden dan ook voor de Nederlandse handel met Groot-Brittannië noodzakelijk, omdat Groot-Brittannië in dat opzicht een ‘derde land’ wordt, zoals bijna elk ander land buiten de EU (denk aan de VS, Brazilië, China etcetera).

Douane-unie
De Europese douane-unie of tolunie gaat over economische samenwerking tussen lidstaten van de EU. Binnen de douane-unie (customs union, in het Engels) worden geen tarieven gerekend op in- en uitvoer. In de hele unie gelden bovendien dezelfde douanetarieven op goederen van of naar landen buiten de douane-unie.

Transitieperiode
Als de Britten en de EU voor 29 maart tot een terugtredingsdeal komen, begint een overgangsperiode tot 31 december 2020. Tot die tijd gelden EU-regels in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britten praten niet meer mee over het beleid. In die tijd moet ook het handelsakkoord met de EU rondkomen.

Irish backstop
Een tijdelijke regeling voor het geval er voor maart 2019 geen Brexit-deal is. Het gaat erom te voorkomen dat er spanningen ontstaan in het altijd explosieve grensgebied tussen katholiek Ierland en protestants Noord-Ierland. De EU wil hier de bestaande regelingen handhaven, bij wijze van uitzondering. De pro-Britse Noord-Ieren willen alles behalve een uitzondering die hen in de armen van Ierland zou drijven, denken ze.

DUP
De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Deze conservatieve, protestantse, partij is sinds de laatste verkiezingen de noodzakelijke coalitiepartner van de Britse Conservatieve Partij. Premier May is er dus afhankelijk van en worstelt daarom zo met de grenskwestie

Volledig scherm
© AP

No deal
Er kunnen helemaal geen afspraken worden gemaakt. Dit is een rampscenario voor het zakenleven, want zonder deal en dus zonder transitieperiode stappen de Britten uit de EU. De Britten krijgen dan nog wel een eindafrekening. Dit wordt ook wel ‘cliff-edge exit’ genoemd, oftewel een vrije val van de hoge witte krijtrotsen van Dover.

Tweede referendum
Alternatief voor als de partijen er weer niet uitkomen. Tweede referendum over de EU, deze keer met als inzet de deal die premier May heeft gesloten.

WTO-standaarden
Zonder brexit-deal wordt de handel tussen Groot-Brittannië en EU geregeld volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Vraag is hoe lang die regels nog standhouden nu eraan wordt gezaagd door de Amerikaanse president Donald Trump Met de WTO-regels krijgen de Britten in veel gevallen hogere importtarieven.

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.