Hartverscheurend: koe rent achter haar weggehaalde kalfjes aan

videoDe Nieuw-Zeelandse dierenrechtenorganisatie SAFE (Save Animals From Exploitation) heeft met een hartverscheurend filmpje aandacht gevraagd voor het vroeg scheiden van kalfjes van de moederkoe. Te zien: een koe die wanhopig achter haar kroost aan rent, terwijl de kleintjes in een aanhanger worden afgevoerd met onbekende bestemming. 

Volgens SAFE, dat de beelden op Facebook zette, reageren koeien net zoals mensen wanneer hun kind wordt weggehaald. Het gaat, zo wordt gesteld, om een gangbaar gebruik in de internationale zuivelindustrie.  Door de kalfjes kort na hun geboorte te scheiden van de koe, kan de melk van de koe voor menselijke consumptie worden gebruikt. Maar SAFE spreekt van dierenmishandeling. ,,Het te vroeg weghalen van een kalf bij de moederkoe zorgt voor veel stress bij de dieren'', stelt de organisatie. ,,Verder groeien de kalveren gezonder op als ze langer bij hun moeder blijven en de eerste melk (colostrum, met veel immuuncellen. red) bij haar kunnen drinken.''

SAFE schetst terzijde dat in Nieuw-Zeeland jaarlijks zeker twee miljoen kalfjes binnen vier dagen bij hun moeder worden weggehaald. ,,Een reden om voortaan geen vlees meer te eten of zuivelproducten te kopen'', propageert SAFE. De treurige video van de organisatie wordt massaal gedeeld met daarbij opmerkingen als 'zielig', 'gruwelijk' en 'dieptriest'. Ook in Nederland is het gangbaar dat kalfjes  binnen 12 uur na de geboorte worden gescheiden van de koe. Blijven ze langer bij de moeder dan zorgt dat, in tegenstelling tot wat SAFE beweert, juist voor meer gedragsproblemen. Wel is het zo dat kalfjes wat socialer worden als ze langer bij de moeder blijven.

Volledig scherm
© Facebook
 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.