Harvey (104) en Irma (93) kijken vol afschuw naar ravage naamgenoten

Heel Amerika kijkt gespannen naar orkanen Harvey en Irma, inclusief Harvey Schluter (104) en zijn vrouw Irma (93). Het echtpaar uit het Amerikaanse Spokane is al 75 jaar getrouwd heeft nog nooit in levenden lijve een orkaan meegemaakt. 

Dat zal ook deze zomer niet gebeuren, want ze wonen in het binnenland van de staat Washington. Op tv zien ze hoe hun naamgenoten paniek en ellende veroorzaken. Eerst zette Harvey de staat Texas onder water en nu laat Irma een spoor van verwoesting achter op haar weg naar Florida. ,,Het is heel triest", zegt Irma. 

Harvey en Irma hebben samen veel meegemaakt. Ze herinneren de aanval op Pearl Harbor, de eerste man op de maan en de moord op president Kennedy. Maar wat ze niet herinneren, is dat het land geteisterd wordt door een duo orkanen dat hun namen draagt. 

Niet eerder samen voorgekomen

Quote

Het is heel triest

Irma Schluter

Daar is een reden voor. Wanneer de Wereld Meteorologische Organisatie een orkaan opmerkt, geeft het deze een naam van een jaarlijks veranderende lijst. Iedere lijst wordt na zes jaar opnieuw gebruikt. Alleen als een storm zeer schadelijk is, wordt de naam uit de roulatie gehaald. 

Tussen de namen Harvey en Irma bevond zich vroeger Irene. Toen Irene in 2011 de Caribische eilanden en Amerikaanse oostkust teisterde, ging haar naam van de lijst. Met als gevolg dat Harvey en Irma nu, zes jaar later, samen de VS en de Caribische eilanden aandoen. Gezien de schade die dat veroorzaakt, zal dit waarschijnlijk de laatste keer zijn dat Harvey en Irma uit Spokane hun namen delen met dodelijke natuurrampen. 

Volledig scherm
© AFP