Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

‘Heeft Italië over drie maanden nog genoeg meel om pasta te produceren?’

Dagboek ItaliëIn Rome wordt het kruisbeeld dat de stad in 1522 van de pestepidemie redde naar het Sint Pietersplein gebracht. De Paus zal morgen bidden om de corona-epidemie te stoppen. Alles wordt uit de kast gehaald om de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog een halt toe te roepen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen vind je hier. 

Het Nederlandse CBS waarschuwt dat het coronavirus een diepe recessie kan veroorzaken. Een krimp van misschien wel dubbele cijfers, zo schrijft het Bureau voor de Statistiek donderdag. Dat is heftig en daar is Italië zich ook van bewust. Hoewel het land de achtste economie ter wereld is en wereldleider in onder andere wijnproductie, de bouw van luxe jachten en, jawel, kermisattracties, is de economie minder schokbestendig dan de Nederlandse. De enorme staatsschuld speelt Italië parten en drukt ook op de slagvaardigheid van bedrijven. 

  1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
    PREMIUM

    ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

    De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.