Volledig scherm
Bierflesjes Heineken over de lopende band in de brouwerij van Heineken © ANP XTRA

Heineken onderzoekt seksueel misbruik promotiemeisjes in Afrika

Bierbrouwer Heineken gaat onderzoek doen naar misbruik van promotiemeisjes die het in veertien Afrikaanse landen al sinds jaar en dag inzet. De brouwer zal onmiddellijk stoppen met bedrijven waar misstanden worden ontdekt. Eerder onthulde journalist Olivier van Beemen dat veel meisjes seksueel lastig werden gevallen.  

Dat liet Heineken donderdag weten op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Amsterdam. De brouwer erkende een maand geleden al dat seksuele intimidatie 'meer aandacht verdient dan het de afgelopen jaren van ons en andere belanghebbenden heeft gekregen'. 

Heineken stelde tot nu toe dat de meisjes niet in dienst zijn van de bierbrouwer, maar van bedrijven die voor Heineken werken. Volgens de brouwer zal de samenwerking met bedrijven die zich schuldig blijken te maken aan misbruik voortaan meteen stoppen.

De bierbrouwer heeft in afwachting van het onderzoek regels opgesteld waar de bedrijven aan moeten voldoen als ze promotiemeisjes willen leveren voor Heineken.  Eind juni worden de eerste resultaten van de onderzoeken verwacht.

'Al twintig jaar bekend'

Volgens onderzoeksjournalist Olivier van Beemen maakt Heineken in Afrikaanse landen al zeker twee decennia gebruik van duizenden biermeisjes, die het merk in plaatselijke horeca en uitgaansgelegenheden dienen te promoten. 

,,Vaak moeten ze met leidinggevenden naar bed om hun baan te behouden," zei Van Beemen daarover in een interview met het AD. ,,De misstanden zijn al twintig jaar bekend, maar Heineken doet er weinig tegen."

Van Beemen beschrijft de gang van zaken rond de biermeisjes in Bier voor Afrika, zijn afgelopen maand verschenen boek over Heinekens handel en wandel op het Afrikaanse continent.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.